DIPLOMAT STATE DEPARTMENTA

Susret Đinpinga i Putina trebao biti prilika za smirivanje napetosti s Ukrajinom

Takav pristup je ono što svijet očekuje od “odgovornih sila”

N. Aj.

5.2.2022

Điping i Putin. Agencije

Susret kineskog predsjednika Si Đinpinga (Xi Jinping) i ruskog Vladimira Putina u Pekingu trebao je biti prilika za Kinu da potakne Rusiju na smanjivanje napetosti s Ukrajinom, izjavio je u petak glavni diplomat američkog State Departmenta za istočnu Aziju Daniel Kritenbrink.

Takav pristup je ono što svijet očekuje od “odgovornih sila”, rekao je Kritenbrink novinarima osvrnuvši se na susret kineskog i ruskog predsjednika na kojem su proglasili snažno strateško partnerstvo, prenosi Hina.

Šteti sigurnosti Evrope

Rusija i Kina su, naime, priopćenjem u petak pozvali NATO da zaustavi širenje na istok, a Moskva je naglasila da podržava stav Pekinga oko Tajvana te da se protivi neovisnosti te otočne države u bilo kojem obliku. Zajedničko saopćenje, koje uključuje žestoku kritiku SAD-a, objavljeno je tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Kini povodom Zimskih Olimpijskih igara.

Kritenbrink je kazao da susret i zajedničko saopćenje odražavaju pristup koji Kina i Rusija imaju već neko vrijeme, odnosno “da se približavaju”.

- Susret je trebao biti prilika Kini da ohrabri Rusiju da nastavi s diplomacijom i deeskalacijom u Ukrajini. Ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu, a Kina okrene glavu na drugu stranu, to sugerira da je Kina voljna tolerirati ili prešutno podržati napore Rusije da pritišće Ukrajinu, čak i kada sramoti Peking, šteti sigurnosti Evrope i riskira globalni mir i ekonomsku stabilnost - poručio je Kritenbrink.


Bojkot Zimskih olimpijskih igara

Rusija, jedna od najvećih svjetskih proizvođača fosilnih goriva, jača svoje partnerstvo s Kinom, najvećim svjetskim uvoznikom energenata, uslijed napetosti Moskve i Zapada zbog situacije oko Ukrajine i drugih pitanja.

Vašington je odlučio Zimske olimpijske igre diplomatski bojkotirati u znak prosvjeda zbog kineskog nastavka provođenja genocida protiv muslimanske manjine.

U četvrtak je američki State Department upozorio Rusiju da joj tješnji odnosi s Pekingom neće nadoknaditi posljedice s kojima će se suočiti u slučaju na invazije na Ukrajinu te da će se i kineske kompanije suočiti s posljedicama ako pokušati izbjeći izvozne kontrole nametnute Moskvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.