PRVI OD 2.000 VOJNIKA

Prve američke trupe koje pojačavaju NATO saveznike stižu u Njemačku

U Njemačkoj će se uspostaviti štab za podršku 1.700 padobranaca koji će biti raspoređeni u Poljskoj

Dolazak američkih trupa. Bryan Woolston/Reuters

N. Aj.

4.2.2022

Prve američke trupe koje pojačavaju NATO saveznike u istočnoj Evropi i Njemačkoj usred gomilanja ruske vojske na granici Ukrajine stigle su u Njemačku, saopćila je u petak evropska komanda američke vojske.

- Vojnici iz 18. vazdušno-desantnog korpusa stigli su danas u Viesbaden - rekao je portparol komande u saopćenju, dodajući da će u Njemačkoj uspostaviti štab za podršku 1.700 padobranaca koji će biti raspoređeni u Poljskoj.

- Ovo su prvi od 2.000 vojnika koji su stigli u Evropu nakon objave Pentagona o dodatnim snagama koje se kreću iz Sjedinjenih Država u Evropu u znak podrške našim saveznicima u NATO-u - navodi se u saopćenju.


U srijedu je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) naredio slanje skoro 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumuniju kako bi zaštitili istočnu Evropu od potencijalnog prelivanja ukrajinske krize.

Prema Pentagonu, eskadrila Stryker od oko 1.000 američkih vojnika sa sjedištem u njemačkom gradu Vilsecku bit će poslata u Rumuniju, dok će oko 1.700 pripadnika, uglavnom iz 82. vazdušno-desantne divizije, biti raspoređeno iz Fort Bragga, Sjeverna Karolina, u Poljsku .

Povrh toga, još 300 pripadnika vojske trebalo je da se preseli iz Fort Braga u Njemačku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.