EVROPSKA KOMISIJA

Ursula fon der Lajen: EU radi na zajedničkom odgovoru Rusiji, jedinstven stav članica

Radimo na koordinaciji našeg odgovora, mi smo jedinstveni u Evropskoj uniji, izjavila je

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Agencije

N. Aj.

3.2.2022

Evropska unija radi na zajedničkom odgovoru na pismo koje su njene brojne članice primile od Rusije u ovoj sedmici u kome se traže sigurnosne garancije, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) u četvrtak.

Rusija je prinudila vojni savez NATO pod američkim vodstvom i 57-članu Organizaciju za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) da pregovaraju oko regionalne sigurnosti gomilanjem oko 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, istovremeno negirajući optužbe da planira napasti susjednu zemlju.

- Radimo na koordinaciji našeg odgovora, mi smo jedinstveni u Evropskoj uniji, i jasno je šta će taj odgovor odražavati - odražavat će to jedinstvo - izjavila je Fon der Lajen novinarima tokom posjete Helsinkiju.

Rusija je u ovoj sedmici pisala članicama NATO-a i OSCE-a, među kojima je i Finska, tražeći zakonski obavezujuće garancije.

- Prvo i osnovno je da Rusija treba deeskalirati situaciju - izjavila je novinarima finska premijerka Sana Marin (Sanna), s kojom se Fon der Lajen sastala u Helsinkiju, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.