IZDATA PRIPREMA

SAD stavljaju do 8.500 vojnika u pripravnost zbog mogućeg raspoređivanja zbog tenzija u Ukrajini

Bajden će u ponedjeljak popodne po tamošnjem vremenu održati video poziv s evropskim liderima

Do 8.500 američkih vojnika stavljeno je u stanje pojačane pripravnosti. Agencije

N. Aj.

24.1.2022

Do 8.500 američkih vojnika stavljeno je u stanje pojačane pripravnosti zbog mogućeg slanja u istočnu Evropu dok se ruske trupe masovno gomilaju na granici Ukrajine, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona Džon Kirbi (John Kirby), piše CNN.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) izdao je pripremu za raspoređivanje naređenja po nalogu predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden). Kirbi je rekao da nije donesena konačna odluka o raspoređivanju trupa.

Ranije u ponedjeljak CNN je izvijestio da je Bajdenova administracija u završnoj fazi identifikacije konkretnih vojnih jedinica koje želi poslati u istočnu Evropu, prema brojnim američkim i odbrambenim zvaničnicima.


Bajden je sa svojim najvišim vojnim dužnosnicima razgovarao o opcijama za jačanje nivoa američkih trupa na Baltiku i u istočnoj Evropi tokom brifinga u Camp Davidu u subotu, rekao je visoki zvaničnik.

Vijest dolazi usred upozorenja SAD-a da bi potencijalna ruska invazija na Ukrajinu mogla biti neizbježna. State Department je u nedjelju smanjio broj zaposlenih u američkoj ambasadi u Kijevu, u Ukrajini, odlaskom dijela osoblja i članova porodice zbog opreza.

Bajden će u ponedjeljak popodne po tamošnjem vremenu održati video poziv s evropskim liderima, za koji je Bijela kuća rekla da je dio konsultacija i koordinacije administracije sa evropskim saveznicima kao odgovor na jačanje ruske vojske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.