ANDRZEJ DUDA

Poljski predsjednik stavio veto na kontroverzni zakon o medijima

Zvaničnici su tvrdili da zakon ima za cilj da ograniči uticaj neprijateljskih država

Hiljade Poljaka protestovalo je ranije ovog mjeseca ispred predsjedničke palate u Varšavi protiv zakona. Agencije

N. Aj.

28.12.2021

Poljski predsjednik Andrzej Duda stavio je veto na kontroverzni zakon o vlasništvu nad medijima za koji su kritičari rekli da ima za cilj da ušutka TV stanicu u vlasništvu SAD koja je kritična prema vladi, piše BBC.

Zakon bi spriječio kompanijama izvan Evropskog ekonomskog prostora da kontrolišu poljske medije.

Da je usvojen, grupa Discovery sa sjedištem u SAD morala bi prodati svoj udio u novinskoj mreži TVN24.

Previše moći nad poljskim medijima

Zvaničnici su tvrdili da zakon ima za cilj da ograniči uticaj neprijateljskih država.

Vladajuća Partija prava i pravde (PiS) dugo je govorila da strane korporacije imaju previše moći nad poljskim medijima i ubrzala prijedlog zakona u parlamentu ranije ovog mjeseca.

Međutim, kritičari su rekli da je cilj ovog poteza bio napad na TVN24, najgledaniji informativni kanal u Poljskoj i mrežu čiji su novinari često bili kritični prema konzervativnoj vladi.

Matica TVN24, TVN, je u vlasništvu Discoveryja preko holandske kompanije kako bi zaobišla postojeća zabrana koja govori da neevropske firme posjeduju više od 49 posto poljskih medijskih kompanija.


Medijski pluralizam

Predsjednik Duda, kojeg PiS snažno podržava, rekao je da cijeni pokušaj vlade da zaštiti zemlju od potencijalno neprijateljskih aktera kao što je Rusija, ali je napomenuo da je prijedlog zakona izazvao značajnu zabrinutost oko imovinskih prava.

Dodao je da se ne može primijeniti retrospektivno na postojeće poslovne aranžmane i ugovore o ulaganju.

- Prijedlog zakona i njegove izmjene tiču ​​se subjekata koji su već prisutni na tržištu. Postoji i pitanje medijskog pluralizma, slobode govora. Prilikom donošenja odluke, ovaj element sam ozbiljno uzeo u obzir - rekao je Duda.

Hiljade Poljaka protestovalo je ranije ovog mjeseca ispred predsjedničke palate u Varšavi protiv zakona, a mnogi u masi su mahali zastavama EU i držali natpise sa logom TVN24.

Narušavanje povjerenja

Bivši šef EU Donald Task (Tusk), koji sada vodi opozicionu stranku Građanska platforma, rekao je da je Dudina odluka dokazala da "pritisak ima smisla".

A glavni američki diplomata u Varšavi, otpravnik poslova Biks Aliju (Bix Aliu), zahvalio je Dudi na Twitteru i pohvalio ga za "njegovo vodstvo i posvećenost zajedničkim demokratskim vrijednostima i za zaštitu investicione klime u Poljskoj".

- Zajedno, saveznici su jači - rekao je Aliu.

Ranije ovog mjeseca, glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Prajs (Price) pozvao je vladu da dobro razmisli prije nego što krene naprijed sa zakonom koji bi mogao "narušiti povjerenje stranih investitora u njihova imovinska prava i svetost ugovora u Poljskoj".

Potpredsjednica Komisije EU Vera Jourova obećala je da će blok poduzeti mjere protiv svakog zakona koji nije u skladu sa pravom EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.