APOKALIPTIČNE SLIKE

Požar "Diksi" progutao više od 500 kuća

Meteorolozi upozoravaju da oluje praćene grmljavinom mogu da izazovu nove požare u šumama i niskom rastinju usljed višegodišnje suše širom sjevera Kalifornije

A. J. / Srna

12.8.2021

Požar "Diksi" uništio je više od 500.000 hektara - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Veliki požar "Diksi" koji skoro mjesec aktivan na sjeveru Kalifornije uništio je još 550 kuća, izjavili su danas zvaničnici.

Požar "Diksi" izbio je 14. jula u planinama Sijera Nevada na oko 260 kilometara od Sakramenta i drugi je po veličini u istoriji Kalifornije. Vatrogasne ekipe do sada su uspjele da savladaju samo 30 posto požara.


U narednim danima temperatura će preći 37,8 stepeni Celzijusovih jer je sjevorozapad Pacifika zahvatio, kako meteorolozi navode, sistem visokog vazdušnog pritiska pod nazivom vrela kula.

- Visoki pritisak i dalje raste iznad područja gdje su predviđene oluje praćene grmljavinom - navodi se u saopćenju Meteorološke službe.


Meteorolozi upozoravaju da oluje praćene grmljavinom mogu da izazovu nove požare u šumama i niskom rastinju usljed višegodišnje suše širom sjevera Kalifornije.


Požar "Diksi" uništio je više od 500.000 hektara, povrijeđena su dva vatrogasca i civil.


U stihiji je uništeno više od 1.000 kuća uz više stotina drugih objekata. Požar je potpuno uništio rudarski gradić Grinvil.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.