PREKRŠEN SPORAZUM

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana: Novi napad armenskih snaga

Nema poginulih ni ranjenih među vojnim osobljem azerbajdžanske vojske

Nove tenzije na granici. Agencije

Ad. A. / Anadolija

6.8.2021

Ministarstvo odbrane Azerbajdžana saopštilo je da su armenske snage u petak otvorile vatru na azerbejdžanske vojne položaje u Autonomnoj republici Nakhchivan, prenosi Anadolija.

U saopštenju se navodi da su jedinice armenskih oružanih snaga 12.45 sati po lokalnom vremenu s položaja u naselju Arazdeyen u regiji Vedi otvorile vatru iz malokalibarskog naoružanja na položaje azerbajdžanske vojske u pravcu regiji Sadaraka.

-Nema poginulih ni ranjenih među vojnim osobljem azerbajdžanske vojske - istaknuto je saopštenju.

Dodaje se da je sve pod kontrolom azerbajdžanske vojske jer je "protivnička strana potisnuta uzvratnom vatrom".

Odnosi između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka 90-ih godina prošlog vijeka kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Armenske snage su 27. septembra prošle godine započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi gradove i više od 300 naseljenih mjesta u toj regiji.

Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra 2020. godine postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predvidio je povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Aghdama. Ruske i turske mirovne snage su uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.