TREĆI VAL PANDEMIJE

Njemačka objavila najveći dnevni rast broj zaraženih

Širi se zaraznija varijanta virusa

Broj preminulih u Njemačkoj porastao je za 227. Fena

Fena

18.3.2021

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Njemačkoj porastao je za 17.504 na ukupno 2.612.268, u najvećem dnevnom rastu broja zaraženih od 22. januara, pokazali su podaci Instituta Robert Koch (Koh) (RKI) objavljeni u četvrtak.

Broj preminulih porastao je za 227 na 74.132, dok je broj novih slučajeva na 100.000 ljudi tokom sedam dana porastao na 90, u poređenju s 86 prethodnog dana.

Usporen tempo vakcinacije

Njemačka je u trećem valu pandemije podstaknutom ublažavanjem ograničenja u posljednjim sedmicama dok se zaraznija varijanta virusa širi, saopćio je RKI, prognozirajući veliki rast broja zaraženih u narednim sedmicama.

Spori tempo vakcinacije dodatno je usporen odlukom iz ove sedmice da se suspenduje korištenje AstraZeneca vakcine.

Kancelarka Angela Merkel i zvaničnici saveznih država usuglasili su se oko ublažavanja ograničenja u ovom mjesecu, skupa s „kočnicama za vanredne situacije“ koje omogućuju vlastima da ponovo uvedu restrikcije ukoliko broj zaraženih nadmaši stotinu na 100.000 stanovnika treći uzastopni dan.

Vakcinacija do 21. septembra

Razgovori između Merkel i predstavnika 16 saveznih država o kampanji vakcinacije, posebno o angažmanu ljekara porodične medicine u vakcinaciji, trebali bi biti održani sutra.

Merkel je izjavila da će svim Nijemcima biti ponuđena vakcinacija do 21. septembra – pet dana uoči saveznih izbora, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.