NAPAO DEVET ŽENA

Silovatelj koji je 15 godina terorizirao Kaliforniju osuđen na 897 godina zatvora

U mnogim slučajevima, provalio bi u domove, obično noću, vezao svoje žrtve i seksualno ih napadao

Voler, sada 60-godišnjak, napao je žene u šest okruga sjeverne Kalifornije. Youtube

A. J.

19.12.2020

Serijski silovatelj koji je terorizirao sjevernu Kaliforniju najmanje 15 godina Roj Čarls Voler (Roy Charles Waller), provest će ostatak svog života iza rešetaka, javlja CNN.

On je u petak osuđen na 897 godina zatvora u državnom zatvoru nakon što je osuđen za zločine koji uključuju otmicu, prisilno silovanje, sodomiju...

Prošlog mjeseca porota u Sakramentu osudila ga je po 46 tačaka u nizu napada na devet žena od 1991. do 2006. godine, koje su sve svjedočile u višedecenijskoj potrazi za pravdom.

Voler, sada 60-godišnjak, napao je žene u šest okruga sjeverne Kalifornije. U mnogim slučajevima, provalio bi u domove, obično noću, vezao svoje žrtve i seksualno ih napadao.

Ponekad bi ih kidnapovao i odveo do bankomata gdje bi ih opljačkao.

Od 2006. policija ima DNK dokaze koji šest slučajeva povezuju s istim osumnjičenim.

Nisu uspjeli utvrditi da li je napadač bio Voler, jer njegova DNK nije bila u državnoj bazi podataka o počiniteljima krivičnih djela.

Ipak, koristeći vrhunsku istraživačku genetsku genealogiju (IGG), istražitelji su 2008. godine utvrdili da je Voler počinitelj nakon čega je uhapšen na radnom mjestu.

- Žrtve su decenijama čekale pravdu i samo je upotrebom IGG-a bila moguća identifikacija i hapšenje Volera - objavilo je okružno tužilaštvo.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.