PANDEMIJA NE POSUSTAJE

Italija ponovo obara rekorde kada je u pitanju korona, uvode se nove mjere

U želji da suzbije širenje virusa Vlada Italije je prošle sedmice stvorila tzv. troslojni sistem

Italija je jučer registrirala rekordnih 40.902 novozaraženih. afp

Fu. M.

14.11.2020

Ograničenja usmjerena na usporavanje porasta boja slučajeva koronavirusa bit će proširena u mnogim italijanskim regijama, a Toskana i Kampanja bit će označene kao visoko rizične "crvene zone", objavilo je ministarstvo zdravlja.

Italija je jučer registrirala rekordnih 40.902 novozaraženih čime ukupan broj od pojave koronavirusa februaru iznosio 1,1 milion. Podaci pokazuju da je broj zaraženih trostruko povećan za samo mjesec.

U želji da suzbije širenje virusa Vlada Italije je prošle sedmice stvorila tzv. troslojni sistem, s različitim stepenima u svakom području, u početku smještajući četiri regije u crvenu zonu, dvije u narandžastu, a ostatak u žutu zonu umjerenog rizika .

Kategorizacija se radi na sedmičnom nivou uzimajući u obzir broj zaraženih i popunjenost bolnica.

Toskana i Kampanija bit će dodani u nedjelju na crvenu listu, pridružujući se sjevernim regijama Lombardija, Pijemont i Valle D'Aosta, pokrajini Bolzano i Kalabriji. Ljudi koji žive u tim područjima smiju napuštati domove samo zbog posla, zdravstvenih razloga ili hitnih slučajeva. Barovi, restorani i većina trgovina moraju ostati zatvoreni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.