PROVEDENO TESTIRANJE

Nijemci potvrdili: Navalni je otrovan vojnim nervnim otrovom

Gospođa Navalni i liječnici su informirani o rezultatima testiranja, a o tome će biti brifiran i ruski ambasador u Berlinu

Saopćenje njemačke vlade. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

2.9.2020

Njemački vojni laboratorij potvrdio je ono na što se već neko vrijeme sumnja: Vodeći protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Aleksej Navalni, otrovan je vojnim nervnim otrovom iz grupe novičok.

- Uz dopuštenje univerzitetske bolnice "Charite", posebni laboratorij Bundeswhera (Savezne vojske) proveo je testiranje uzoraka Alekseja Navalnog. Tako je izvan svake sumnje utvrđena prisutnost bojnog otrova iz novičok grupe. Navalni je 22. avgusta uz simptome trovenja doveden iz Rusije u Berlin na liječenje - stoji u saopćenju njemačke vlade, prenosi "Index".

- Njemačka kancelarka Angela Merkel, ministar financija Olaf Šolc (Scholz), ministar vanjskih poslova Heiko Mas (Maas), ministar unutarnjih poslova Horst Šihofer (Seehofer), ministrica pravosuđa Kristin lambreh (Christine Lambrecht), jutros su o tome razgovarali i dogovorili sljedeće korake - navodi se u saopćenju.

- Gospođa Navalni i liječnici su informirani o rezultatima testiranja, a o tome će biti brifiran i ruski ambasador u Berlinu. Navode i da će o svemu informirati partnere u EU i NATO-u, te s njima dogovoriti dodatne korake. Informirat će i Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OVCW), kao i sve frakcije u Bundestagu - zaključuje se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.