ZATEGNUTI ODNOSI S GRČKOM

Erdoan: Zaštitit ćemo svoj suverenitet i interese, spremni smo djelovati i vojno

Obje zemlje svojataju izuzetno energetski bogatu teritoriju

Grčka i Turska već neko vrijeme u otvorenom sukobu. Agencije

Avaz.ba

27.8.2020

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je danas kako je njegova zemlja "spremna platiti cijenu" za očuvanje svojih pomorskih prava.

- Dobit ćemo ono što zaslužujemo u Mediteranu, Egejskom moru, Crnom moru. Mi ne pretendiramo na tuđu teritoriju, ali nećemo dati našu. Odlučni smo u namjeri da učinimo sve što je potrebno kako bismo zaštitili svoj suverenitet i svoje interese, spremni smo djelovati politički, ekonomski i vojno - poručio je Erdoan.

Turska je danas službeno najavila kako će 1. i 2. septembra održati pomorske vojne vježbe na prostoru istočnog Mediterana.

Podsjećamo da su Turska i Grčka, obje članice NATO-a, već neko vrijeme u otvorenom sukobu oko podmorja i energetskih resursa koji se tamo nalaze. Obje zemlje svojataju ovu izuzetno energetski bogatu teritoriju.


Erdoan: Dobit ćemo ono što zaslužujemo u Mediteranu, Egejskom moru, Crnom moru. Arhiv

Erdoanova najnovija izjava smatra se reakcijom na jučerašnju najavu grčkog premijera Kirijosa Micotakisa (Kyriakos Mitsotakis) da će njegova zemlja uskoro proširiti teritorijalne vode u Jonskom moru, na šta, prema njegovim riječima, ima suvereno pravo. Riječ je o potencijalno krajnje opasnoj namjeri s obzirom na to da je Turska ranije najavila da bi takav potez Grčke mogao biti povod za rat.


Micotakis insistira na tome da Grčka svoju pomorsku granicu proširi na 6 do 12 nautičkih milja. Jonsko more se proteže od grčke zapadne obale pa sve do istočne obale Italije. Micotakis namjerava vrlo skoro da takvu odluku svoje vlade uputi u parlament.


Grčka je potpisala sporazum o pomorskim granicama s Italijom i Egiptom. Ove države su na strani Grčke u napetoj situaciji s Turskom, kao i Francuska.


Tokom jučerašnjeg dana Italija, Francuska, Grčka i Kipar započele su pomorske vojne vježbe južno od Kipra, poslavši na taj način poruku Turskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.