POLITIKA

EU parlament priznao Huana Gvajda kao predsjednika Venecuele

Predstavnici Evropske unije donijeli su neobvezujuću rezoluciju po kojoj priznaju samoproglašenog, za zvaničnog vršitelja dužnosti

Huan Gvajdo. Arhiv

Avaz.ba

31.1.2019

Evropski parlament priznao je venecuelskog samoproglašenog vršitelja dužnosti predsjednika Huana Gvajda (Juan Guaido) kao zvaničnog predsjednika države, što je simbolična gesta za koju zastupnici kažu da je poduzeta u svrhu pritiska na predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas).

Zastupnici EU donijeli su neobvezujuću rezoluciju po kojoj priznaju Gvajda za vršitelja dužnosti predsjednika i pozvali sve članice da slijede njihov primjer. 

- Možemo iz Evrope pomoći promjenama u Venecueli te objaviti da tirani nikada neće prigrliti ni jednu demokratsku ideju - rekao je zastupnik desnog centra Esteban Gonzalez Pons.

Zastupnici su pozvali šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini (Federicu Mogherini) i "države članice da usvoje čvrst i jedinstven stav i priznaju Huana Gvajda  kao jedinog legitimnog prelaznog predsjednika države", kaže se u rezoluciji koja je usvojena na plenarnoj sjednici u Briselu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.