BUNT

Gvajdo i hiljade pristaša u Venecueli pozivaju vojsku na pobunu protiv Madura

Uoči početka protesta, Gvajdo je u telefonskom razgovoru ohrabrio Donald Tramp

Veliki broj građana ustao protiv Madura. Arhiv

Avaz.ba

31.1.2019

Hiljade predstavnika venecuelanske opozicije, sa samoproglašenim predsjednikom Huanom Gvajdom (Juan Guaido) na čelu, protestirale su u srijedu ne bi li privolile vojsku da okrene leđa predsjedniku Nikolasu Maduru (Nicolas), koji pokušava zadržati vlast.

Ne pucajte u narod koji se bori i za svoju porodicu. To je naredba, vojnici domovine, dosta je - pozvao je Huan Gvajdo, 35-godišnji zastupnik i predsjednik parlamenta, u kojemu većinu ima opozicija, na skupu na najvećem univerzitetu u Karakasu.

Njegove pristaše su pjevale "S Gvajdom je došla nada", udarajući u lonce, pušući u rogove i noseći transparente sa sloganom "Oružane snage, otkrijte svoje dostojanstvo" i "Maduro uzorpator".

Uoči početka protesta, Gvajdo je u telefonskom razgovoru ohrabrio Donald Tramp (Trump). 

Nakon saopćenja Bijele kuće, dvojica lidera su se dogovorila da održavaju redovne kontakte kako bi pomogli povratku stabilnosti u Venecueli.

To je bilo dovoljno da Maduro optuži Vašington za pripremu državnog udara. 

Prateći vojne vježbe u Karakasu, socijalistički lider Maduro je pozvao vojsku na jedinstvo nakon poziva na pobunu koju su joj uputili SAD i Gvajdo koji je vojnicima obećao amnestiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.