DAMASK

Sirija spremna za otvaranje granica s Irakom, čeka se odgovor Bagdada

Kontrolni punktovi na granici između dvije države zatvoreni su od 2014. godine

Arhiv

SRNA

1.11.2018

Sirija je spremna otvoriti kontrolne punktove na granici s Irakom pošto ne vidi više sigurnosne prijetnje i čeka da susjedna država riješi logistička pitanja, izjavio je sirijski ministar za saobraćaj Ali Hamud.

On je u intervjuu za Sputnjik rekao da je tokom posljednje posjete iračkog ministra vanjskih poslova Ibrahima Džafarija Siriji otvaranje granice bilo jedna od glavnih tema razgovora.

- Iračka strana obećala je da će to uskoro biti urađeno. Mi ćemo biti spremni čim Irak riješi logistička pitanja - istakao je Hamud.

Kontrolni punktovi na granici između Sirije i Iraka zatvoreni su od 2014. godine zbog toga što su militanti Islamske države preuzeli kontrolu nad ovim teritorijem. 

Bagdad i Damask su razgovarali ranije o otvaranju granice u oktobru, podsjeća ruska agencija.

Hamud je rekao da bi volio da ruska aviokompanija "Aeroflot" bude prva strana kompanija koja će nastaviti letove u Siriju.

- Vjerujemo da su razlozi koji su natjerali kompaniju da obustavi letove otišli u historiju. Pozivamo "Aeroflot" da se vrati u Siriju i postane prva međunarodna kompanija koja će nastaviti raditi ovdje - kaže Hamud.

Sirijski ministar naglasio je da bi bilo prirodno da prvi strani prijevoznik koji će nastaviti rad bude ruski, s obzirom na to da je Rusija pomogla Siriji u borbi protiv terorizma.

"Aeroflot" je obustavio letove ka Siriji 2012. godine.

Hamud je dodao da je Sirija zainteresirana za kupovinu novih ruskih putničkih aviona MC-21, koje razvija korporacija "Irkut".

On je saopćio da sirijsko ministarstvo saobraćaja razmatra mogućnost proširenja aerodroma u Damasku ili izgradnje novog aerodroma u saradnji s Rusijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.