SVIJET

Vašington tuži ''Google'' i ''Facebook'' zbog političkih oglasa

Avaz.ba

5.6.2018

Američka savezna država Vašington je najavila tužbu protiv ''Googlea'' i ''Facebooka'', koje krivi za kršenje lokalnog zakona o političkom oglašavanju.

U zakonu stoji da subjekti koji prodaju oglasni prostor za političke poruke, kao što su to činila dva tehnološka giganta, moraju sačuvati informacije o onima koji su ih zakupili i javno ih objaviti, stoji u saopćenju saveznog advokata Boba Fergusona.

Država Vašington, čiji je glavni grad Sijetl, optužuje ''Google'' i ''Apple'' da to ne čine već nekoliko godina.

Plaćeno im je oko 3,4 miliona dolara u posljednjih deset godina.

Izborni kandidati i političke grupacije su tim firmama platili oko 3,4 miliona dolara u posljednjih deset godina, tvrdi Ferguson.

Zakon se odnosi na sve, bilo da je riječ o malim gradskim novinama ili velikim firmama, dodao je advokat, istaknuvši kako stanovnici imaju pravo znati ko je platio političke oglase.

Politički oglasi su česti u Sjedinjenim Američkim Državama, a postali su osjetljiva tema nakon optužbi za rusko uplitanje u predsjedničke izbore 2016. godine.

Obećali transparentnost

''Facebook'' i ''Google'' su već obećali transparentnost i otkrivanje ko finansira takve objave, kao i da će učiniti dostupnima arhive o tom predmetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.