GLOBUS

Irski premijer pozdravio "tihu revoluciju": Javnost se izjasnila

Avaz.ba

26.5.2018

Premoćna pobjeda zagovornika liberalizacije abortusa na referendumu u Irskoj predstavlja kulminaciju "tihe revolucije" u zemlji, kazao je premijer Leo Varadkar.

- Javnost se izjasnila. Čini se da je rezultat uveliko u korist ukidanja osmog amandmana, ustavne zabrane abortusa - kazao je konzervativni premijer novinarima u Dablinu.

- Ovo čemu svjedočimo je kulminacija tihe revolucije koja se u Irskoj odvija posljednjih nekoliko decenija - dodao je Varadkar.

Ranije je glavna skupina koja se protivila liberalizaciji abortusa u Irskoj priznala da je uvjerljivo izgubila na referendumu.

- Irci su "odmjerili sve argumente za i protiv i stvar je prevagnula na jednu stranu. Naravno da bih više volio da su se odlučili za drugu - rekao je Džon Mekguirk (John McGuirk), komunikacijski direktor kampanje "Save the 8th".

Irska je na putu da liberalizira jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu na svijetu nakon što su izlazne ankete ukazale na premoćnu pobjedu zagovornika liberalizacije na referendumu.

Irski građani su se izjašnjavali o osmom amandmanu irskog ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je abortus bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uvedena iznimka za majke kojima je u trudnoći život ugrožen. Svake godine hiljade Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.