GLOBUS

Sjedinjene Američke Države razmišljaju o embargu na izvoz nafte iz Venecuele

Avaz.ba

5.2.2018

Sjedinjene Američke Države razmišljaju o uvođenju embarga na izvoz venecuelske nafte, ali su svjesne da će to imati posljedice za stanovništvo te zemlje, rekao je u Buenos Airesu američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson).

"Stanje u Venecueli se pogoršava. Jedan od aspekata o kojem moramo povesti računa, uvedemo li naftne sankcije, jest kako će one utjecati na stanovništvo. Može li taj korak ubrzati kraj", rekao je Tilerson na zajedničkoj konferenciji za novinare s argentinskim kolegom Horheom Faurijeom (Jorge Faurie), smjerajući na privrednu i političku krizu u Venecueli i spomenuvši mogućnost "zabrane prodaje (venecuelske) nafte SAD-u". 

Isto tako, "ništa ne učiniti značilo bi tražiti od venecuelskog naroda da i dalje trpi, i to još jako dugo", dodao je. 

- Zato proučavamo mogućnosti i način kako ćemo nadoknaditi djelovanje eventualnih sankcija, poručio je Tilerson.

Američki državni sekretar, koji je na turneji po Latinskoj Americi, rekao je da je zabrinut zbog "humanitarne krize" u Venecueli i pozvao je na raspisivanje "slobodnih i poštenih" izbora, prenosi Index.hr.

SAD, velik trgovinski partner Venecuele koja mu prodaje 750.000 barela sirove nafte na dan, već je uveo sankcije visokim dužnosnicima u vladi Nikolasa Madura (Nicolas) te američkim građanima i bankama zabranio bilo kakvu kupovinu novog venezuelskog duga. 

Tilerson je rekao da je s argentinskim kolegom "dugo razgovarao o Venecueli, posebno o koracima koji bi se mogli provesti kako bi se pojačao pritisak na Madurov režim".

Socijalistička stranka na vlasti je veoma nepopularnog Madura u petak imenovala za svog kandidata na prijevremenim predsjedničkim izborima koji se trebaju održati do kraja aprila u toj zemlji, zahvaćenoj teškom privrednom krizom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.