GLOBUS

Danas drugi krug predsjedničkih izbora na Kipru

Avaz.ba

4.2.2018

Drugi krug predsjedničkih izbora na Kipru održava se danas. Biračko pravo ima 550.000 građana, a birališta su otvorena od 7.00 sati, zatvaraju se u 18.00 časova poslijepodne.  Kandidati su aktuelni predsjednik Nicos Anastasiades i ljevičar Stavros Malas bit će održan danas.  

Anastasijadis (71) iz kršćansko-demokratske stranke "Demokratski zbor" je u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih 28. januara osvojio 35,5 posto glasova, a njegov rival Stavros Malas (50), koga je podržala Komunistička partija AKEL, imao je 30,25 posto glasova. 

Kampanja je bila jako oštra. Trećeplasirani Papadopoulos koji je eliminiran u prvom krugu izbora optuživao je Anastasiadesa da je ponudio previše ustupaka u pregovorima s turskim Kipranima prošle godine. Malasa se također kritiziralo da je previše popustljiv jer traži nastavak pregovora što je prije moguće. Grčki i turski Kiprani načelno se slažu da je potrebno ujediniti otok kao federaciju, ali ne i o tome kako bi to trebalo učiniti. Neslaganja s tim u vezi postoje čak i u sklopu samih zajednica. 

Prvi rezultati očekuju se nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mesta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.