GLOBUS

Australija povećava proizvodnju oružja

Avaz.ba

29.1.2018

Australija će u idućih deset godina postati jedan od 10 vodećih izvoznika oružja u svijetu prema ambicioznom planu koji je vlada predstavila u ponedjeljak. 

"Nismo dovoljno razvijali našu vojnu industriju", kazao je u Sidneju premijer Malkolm Tarnbul.

Cilj nove izvozne strategije vojne industrije  je izjednačenje Australije s velikim izvoznicima poput Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Centralni dio strategije je 3,8 milijardi australskih dolara (tri milijarde američkih dolara) vrijedan kompleks koji će, prema navodima vlade, otvoriti hiljade radnih mjesta za domaće prozivođače radi prodaje opreme u inozemstvu.

Trenutno, Australija godišnje izvozi 1,5 do 2,5 milijardi australskih dolara vojne opreme, uključujući sofisticirane tehnološke proizvode poput elektroničkih uređaja, sistema nadzora i softvera za vojne namjene.

Trenutno zemlja zauzima 20. mjesto na tablici globalnih izvoznika oružja. Daleko najveći izvoznik su SAD, s trećinskim udjelom u globalnoj prodaji oružja. Slijede Rusija, Francuska i Njemačka.

Vladina strategija identificirala je niz "prioritetnih tržišta", uključujući one na Bliskom istoku, u indopacifičkoj regiji, u Evropi i u Sjevernoj Americi, a na popisu je i Velika Britanija.

Senator Stranke zelenih Nik Mekkim kritizirao je vladin plan, smatrajući ga "gnusnim".

- Oni hoće da Australija postane masovni izvoznik nasilja, masovni izvoznik smrti, masovni izvoznik ljudske patnje - naglasio je Mekkim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.