GLOBUS

Španska vlada spremna da obustavi mjere ako Pudždemon raspiše izbore

Agencije

26.10.2017

Vlada Španije spremna je da obustavi primjenu mjera za uvođenje direktne vlasti u Kataloniji, ukoliko katalonski lider Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) raspiše prijevremene regionalne izbore, javio je danas španski list "La Vanguardia", pozivajući se na izvore iz vladajuće Narodne partije premijera Marijana Rahoja (Mariano Rajoy), prenosi Reuters.

Stranka Republikanska ljevica Katalonije (ERK) zaprijetila je danas da će napustiti regionalnu vladu ukoliko njen predsjednik raspiše prijevremene izbore, javio je Reuters, pozivajući se na izvor iz ove partije.

Agencija navodi da se očekuje da će Pudždemon raspisati prijevremene regionalne izbore, čime bi mogao da "razbije" zastoj u odnosima vlade u Madridu i separatističkih vlasti koje teže odvajanju od Španije.

- Raspisivanje izbora nije opravdano. To je očigledno odricanje od mandata koji mu je povjeren (na referendumu o nezavisnosti) 1. oktobra, a da zauzvrat ne dobija ništa - kazao je ovaj izvor iz ERK.

Španski list "El Pais" prenosi da je i nezavisnosti izuzetno naklonjena Kandidatura za narodno jedinstvo (KUP), stranka koja je također partner u vladi, na čijem je čelu Pudždemon, kritikovala njegovu "nelojalnost" u vezi s najavljenim raspisivanjem izbora.

Navodi se da je KUP pozvao ljude da dođu na protest ispred sjedišta vlade Katalonije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.