GLOBUS

Pudždemon se oglušio na upozorenja Madrida, Katalonija gubi autonomiju

Agencije

19.10.2017

Katalonski lider Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) imao je vremena da do 10 sati odluči da li će proglasiti nezavisnost.

Aktiviran član 155

Pudždemon je poslao pismo španskom premijeru u kojem je zaprijetio da će proglasiti nezavisnost ukoliko ne budu ponuđeni pregovori i dijalog.

U međuvremenu, Španija je aktivirala član 155 po kojem se ukida autonomija Katalonije.

Prema pisanju španskog lista "El Pais", španska vlada sastat će se u nedjelju kako bi pokrenula pomenuti član Ustava i tako postepeno ukinula autonomije.

Katalonski lider nije ni danas direktno odgovorio na pitanje Madrida je li ili nije proglasio nezavisnost Katalonije, javlja Reuters.

Pudždemon je izjavio da bi katalonski parlament mogao da glasa o usvajanju formalne deklaracije o nezavisnosti Katalonije ukoliko ne budu održani razgovori sa Madridom.

Britanska novinska agencija javlja da će se po ovom pitanju uskoro oglasiti portparol španske vlade.

Mediji su ranije nagovještavali da Pudždemon ni danas neće iznijeti jasan stav o proglašenju nezavisnosti.

Tri do pet dana

Pudždemon je jučer rekao na sastanku svoje partije da će formalno proglasiti nezavisnost ako Španija danas počne proces suspenzije katalonske autonomije, naveo je izvor iz katalonske vlade.

Madrid je dao rok regionalnoj vladi Katalonije da do danas odustane od simboličnog proglašenja nezavisnosti od prošle nedjelje ili da se suoči s direktnom vlašću Madrida nad Katalonijom, prenosi Reuters.

Ukoliko bi premijer Španije Marijano Rahoj (Mariano Rajoy) započeo primjenu ukidanja katalonske autonomije, bilo bi potrebno od tri do pet dana da regionalna autonomija bude potpuno suspendirana, navodi britanska agencija.

Rahoj je jučer apelovao na katalonskog lidera da "djeluje razumno", pošto se približava rok koji je sjeveroistočni region dobio da odustane od težnji za nezavisnošću, dok je vicepremijerka Soraja Saens de Santamarija (Soraya Saenz de Santamaría) zaprijetila privremenim ukidanjem autonomije Katalonije.

- Tražim od Pudždemona da djeluje razumno, na uravnotežen način, da stavi interese građana u prvi plan - poručio je Rahoj u španskom parlamentu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.