PROBLEMI

Serija dojava bombi ozbiljan udar na sigurnosni sistem: FUP na tragu maloljetnim izvršiocima, "bit će nam drago da se upoznamo"

Ne samo što su policijski službenici iscrpljeni, već po meni ovo ima obilježja i terorizma, kaže Munjić

Svakodnevne dojave o bombama. Avaz

Alen Bajramovic

prije 12 sati 6 minuta

Dojave o postavljenim bombama postaju svakodnevica u glavnom gradu BiH. Uprkos hapšenjima, pritvoru, pa i najavama da bi se na udaru sankcija mogli naći i roditelji maloljetnih osoba koje čine ova krivična djela, dojave ne prestaju stizati, pa je i krajem sedmice nekoliko škola moralo biti evakuirano, a njihove prostorije pregledane.

- Naši istražitelji iz Sektora za borbu protiv terorizma i cyber kriminala rade na tim poslovima. Svi istražitelji su uključeni, zajedno sa pripadnicima MUP-a KS i OSA-e. Većinu osoba smo identifikovali, radi se maloljetnim osobama, predali ih u nadležnost tužilaštva i čekamo da vidimo koje će mjere predložiti protiv njih – kaže Vahidin Munjić, direktor FUP-a.

Ozbiljna situacija

U FUP-u situaciju cijene vrlo ozbiljnom. Iako su se sve dosadašnje dojave pokazale lažnim, policija mora ispoštovati protokol predviđen za ovakve situacije, što iscrpljuje njene resurse, ali unosi nemir i među građane.

- Ne samo što su policijski službenici iscrpljeni, posebno MUP KS koji je direktno nadležan za očuvanje javnog reda i mira, već po meni ovo ima obilježja i terorizma. Susjedna Hrvatska ima slične dojave o bombama, oni su ih odmah okarakterisali kao akt terorizma. Naše tužilaštvo je to okarakterisalo kao ugrožavanje sigurnosti, pa ćemo vidjeti dalje. Uglavnom, ovo je vrlo ozbiljna situacija i za samu djecu u školama, roditelje koji moraju napustiti svoja radna mjesta da bi došli po svoju djecu i za sve ostale. Pravosuđe mora poduzeti oštrije mjere, da budem konkretan, ovdje ima i roditeljske odgovornosti pošto se većinom radi o maloljetnim osobama – ističe Munjić.

Munjić: Veliki posao. Facebook

Koordinate uređaja

Rukovodilac Odjeljenja za borbu protiv kompjuterskog kriminala Saša Petrović kaže da istražni tim MUP-a KS, FUP-a i OSA-e danonoćno radi na identifikaciji osoba koje šalju prijeteće poruke, ali i onih koji ih podstrekavaju u tome. Svaka istraga je kombinacija operativnih i tehničkih radnji koje uključuju analizu videonadzora, lociranje GPS koordinata uređaja, IT adresa, telefona, te kontakte s inostranim partnerima i firmama.

- Većina ih je kriminalistički obrađeno, nekoliko lica je ostalo i pitanje je sata kad će svi završiti tamo gdje im je mjesto. Ovo su teška krivična djela, koliko god banalno izgledala, jer došlo je do jakog udara na sigurnosni sistem i smanjena je sposobnost policije da obavlja druge poslove. Čitav Sektor za borbu protiv kompjuterskog kriminala i terorizma radi danonoćno dok se svi ne liše slobode i bit će nam drago da se upoznamo s njima – kaže Petrović.

Petrović: Kriminalistički obrađeni. Facebook

16 godina

Pojašnjava da je riječ o maloljetnicima, od kojih najstariji ima 16 godina, koji u međusobnoj komunikaciji dogovaraju kako da lažnim dojavama izbjegnu ispite u školi, a neki za to plaćaju po nekoliko maraka.

- Ne shvataju obim krivičnog djela dok sa roditeljima ne dođu do nas. Gledali su malo filmova, pa se pokušavaju zaštititi koristeći VPN Tor, ali i za to postoji lijek samo što nam umjesto jednog trebaju tri ili četiri dana. Neka očekuju da im u bilo koje doba dana policija dođe na vrata. Apelujem na roditelje da gledaju šta im djeca rade na mobitelima, da ih upozore na posljedice, jer sigurno će i oni snositi odgovornost za propuštanje roditeljskog nadzora – ističe Petrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.