EPILOG SLUČAJA IZ KONJICA

Sud u Mostaru presudio: Direktor Samir Memić je radnicu Elmu Fejzagić mobingovao, vrijeđao joj dostojanstvo, ponižavao i omalovažavao!

Ja sam doživjela najteži oblik diskriminacije u poslovanju, a to je nezakonit otkaz, rekla je Krivić

Elma Fejzagić i Džana Krivić: Direktor Memić vrši mobing nad njima. Facebook

prije 5 sati 17 minuta

Nakon što je „Dnevni avaz“ u julu ove godine objavio vijest o dvije uposlenice JKP „Standard“ d.o.o. Konjic, Elmi Fejzagić i Džani Krivić koje su tvrdile da su doživjele mobing i diskriminaciju na poslu od strane direktora ove kompanije, Elma je konačno dobila pravosnažnu presudu.

Kako je za portal „Avaza“ kazala Krivić, presuda za mobing i diskriminaciju je pravosnažna, što je u njihovom slučaju svjetla tačka u svemu ovome.

Najteži oblik diskriminacije

- To se desilo prije nekih desetak dana. Moja tužba za diskriminaciju i mobing je jučer bila prva pripremna rasprava. Mogu reći da, donekle, Elmina presuda će puno značiti u mom slučaju. Mada, kod mene se radi i o takozvanoj viktimizaciji. Ja sam doživjela najteži oblik diskriminacije u poslovanju, a to je nezakonit otkaz, gdje je upravo pod pritiskom medija i nakon objave koja je bila u „Avazu“ direktor mene vratio u radni odnos, dakle retroaktivno mi je sve isplatio, ali sam ja i dalje na dugoročnoj poštedi, dakle na bolovanju, jer od strane direktora prijetnje i upućivanje raznoraznih neosnovanih dopisa i na moju kućnu adresu i na Elminu koja ima pravosnažnu presudu ni dan danas ne prestaju – kazala je za portal „Avaza“ Krivić.

Donesena presuda. Avaz

Dodaje da je to razlog podnošenja nove krivične prijave prošle sedmice u Policijskoj upravi u Konjicu protiv direktora. Krivić je kazala da direktor, punih osam mjeseci ne dozvoljava psihički oporavak, iz razloga što, kako kaže, situacija se smiri, dobije sudski epilog, naznake da su ona i Elma upravu, pa se desi Elmina presuda po kojoj su njemu po svim tačkama diskriminacije zabranjene, sve diskriminatorne radnje, a on ih nastavlja sve jačim intenzitetom, tvrdi Džana.

Odlazak na bolovanje

- Kolegica je dobivši tu pravosnažnu presudu bila prinuđena otići na bolovanje prošle sedmice, jer se njeno zdravstveno stanje pogoršalo. Jednostavno, direktor je mišljenja da mi kao uposlenice, kao glavni knjivođa ja i kolegica pravnica ne smijemo prijaviti kriminal, bez da prethodno dobijemo njegovu saglasnost što je apsolutno apsurd. To bukvalno stoji u zadnjim dopisima koje smo dobile na kućnu adresu i koje su razlog našeg podnošenja nove krivične prijave, uz naravno još dodatne malverzacije koje smo onako naknadno saznali – istakla je ona.

Faksimil presude. Avaz

Faksimil presude. Avaz

Pretres preduzeća

Krivić je naglasila da je po prvoj krivičnoj prijavi koja je upućena od strane nje i Fejzagić Elme, a protiv Memić Samira, direktora JKP „Standard“ d.o.o. Konjic, 25. septembar 2024. godine krim policija iz Mostara, sektor za privredni kriminal HNK vršila osmosatni pretres u preduzeću kojem su morali biti prisutni direktor i tehnički sekretar, po struci historičar Hodžić Eldina. Morali su na uvid pružiti traženu originalnu dokumentaciju i sve tražene dokaze.

- Odmah nakon toga kao kaznu za prijavu kriminala, Krivić Džani koja je još uvijek na strogoj poštedi od posla, 26. septembra  2024. godine stiže zahtjev za izjašnjenje o počinjenju više težih povreda radne obaveze, što znači da će sad po već drugi put biti pokrenut disciplinski postupak i nakon toga otkaz. A prethodno je direktor već priznao nezakonito dat otkaz, isplatio retroaktivno sve naknade, te oštetio dodatno preduzeće plaćanjem prekršajnog naloga izdatog od strane Porezne uprave Konjic. Nakon toga Fejzagić Elma je dobila pravosnažnu presudu za diskriminaciju i mobing, od strane Kantonalnog suda Mostar je potvrđena i kao kaznu je također dobila zahtjev za izjašnjenje o počinjenju više težih povreda te je pokrenut disciplinski postupak. U obrazloženju povreda direktor smatra da smo trebale tražiti saglasnost za prilaganje dokaza pred nadležnim sudom u tužbama za diskriminaciju, mobing i viktimizaciju – zaključila je Krivić za portal „Avaza“.

Želi se osvetiti

Kako je za portal „Avaza“ kazala Elma Fejzagić, bez obzira što postoji pravosnažna presuda, direktor ne prestaje sa prijetnjama.

- Radi se o čovjeku koji ne preza ni od čega. Radi sve da bi iskoristio svoju funkciju direktora, na način da je zloupotrijebi, da se privatno, lično, osveti meni i Džani. Radi se o čovjeku koji je navikao da svojim bahatim poanšanjem postigne ono što želi. Međutim, ova pravosnažna presuda nama je dala malo vjetar u leđa i snage da idemo dalje, da se borimo. Ja očekujem otkaz svaki momenat. Ja sam trenutno na bolovanju. Naime, došlo je do pogoršanja nakon toga, nakon poziva da se izjasnimo o težim povredama radne obaveze. Ono što je naveo u pozivu, navedeo je sve što se nalazi u članu 95. Pravilnika o radu gdje su nabrojane teže povrede radne obaveze, od nesavjesnog poslovanja, nesavjesnog izvršavanja radnih zadataka, s tim što je na kraju stavio i svaka druga radnja koja šteti ugledu preduzeća, a u zagradi je stavio iznošenje poslovne dokumentacije i davanje trećem licu što ne stoji u pravilniku i optužio me da sam sve to učinila na način da sam dala dokumentaciju Krivić Džani koja je dopunila svoju tužbu za mobing i diskriminaciju. To je jednostavno nespojivo, presmiješno – rekla je Fejzagić.

Odlazak psihijatru

Dodala je da ne namjerava odustati, te da ih direktor pokušava ušutkati, ali ističe da one imaju podršku svojih porodica, uprkos svemu.

Dodala je da mobing traje od 2020. godine, omalovažanjem, vikanjem, izbacivanjem sa sastanaka, gdje su nesretne žene, zbog stresa, bile primorane piti lijekove za smirenje, a čak su i završile u hitnoj pomoći.

Sve je, navodno, krenulo kada su Fejzagić i Krivić odbile da svjedoče u sudskom postupku koji se vodio protiv preduzeća "Standard" na način kako je to Memić od njih tražio.  

- Pod terapijom sam dvije i po godine. Idem kod psihijatra. Pod kožu više ne može – zaključila je Fejzagić. 

Prema tvrdnjama Fejzagić, on ih nastoji po svaku cijenu otkloniti iz preduzeća kako bi nastavio raditi na nezakonit način. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.