TUŽILAŠTVO USK

Zloupotreba položaja: Potvrđena optužnica protiv čelnih ljudi “Radija Bosanska Krupa”

Zloupotrebe u vezi konkursa za zapošljavanje novinara i razrješavanja direktora u junu 2022. godine

Tužilaštvo USK. Tužilaštvo USK

B. C.

prije 2 dana

Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv vršiteljice dužnosti direktorice JP „Radio Bosanska Krupa“ Štancl Dževade (64) i članova privremenog Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća Komić Hasana (64) i Dedić Huse (62) zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u vezi konkursa za zapošljavanje novinara i razrješavanja direktora u junu 2022. godine.

Nezakonito poništila javni oglas

Tužilaštvo Štancl Dževadi stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je dana 21.06.2022. godine, kao odgovorno lice – vršiteljica dužnosti direktorice JP „Radio Bosanska Krupa“ nezakonito poništila javni oglas za radno mjesto novinara u JP „Radio Bosanska Krupa“, a na koji oglas je jedna osoba prethodno dostavila potpunu i urednu prijavu. 

Nakon što je oštećena kandidatkinja podnijela prigovor Nadzornom odboru JP „Radio Bosanska Krupa“, optužena Štancl prigovor nije protokolisala niti proslijedila na odlučivanje Nadzornom odboru na koji način je teže povrijedila prava iz radnog odnosa oštećene kandidatkinje, onemogućavajući je da zaštiti svoja prava putem pravnog lijeka i da Nadzorni odbor preispita njen prigovor kao drugostepeni organ.

Saslušanje 11 svjedoka

Optuženi Komić i Dedić se optužnicom terete da su kao predsjednik i član privremenog Nadzornog odbora JP „Radio Bosanska Krupa“ u junu 2022. godine bez osnova razriješili Ezić Berzada s mjesta direktora ovog javnog preduzeća.

Tužilaštvo optužnicom predlaže saslušanje jedanaest svjedoka i izvođenje nekoliko desetina materijalnih dokaza.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici pred Općinskim sudom u Bosanskoj Krupi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.