"AVAZ" SAZNAJE

Detalji tragedije kod Livna: Dvojica braće tražila osvježenje na jezeru nakon turnira, jedan preminuo, dok se drugom bore za život

Na jezero, na čijoj plaži se u tom trenutku nalazilo desetak kupača, došli su biciklima

Jezero Mandek kod Livna. Facebook

Meliha Smajkic

30.7.2024

U mostarskoj Sveučilišnoj kliničkoj bolnici je od posljedica utapanja na jezeru Mandek kod Livna u ponedjeljak preminuo Antonio M. (24),  potvrđeno nam je iz Ureda za informiranje ove bolnice.

Kako nam je rečeno, mladić je izgubio bitku za život uprkos silnim naporima ljekara Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje, gdje je od nedjelje bio hospitaliziran. 

Na istom Odjelu je hospitaliziran i drugi mladić Josip M. (18) koji je životno ugrožen.

Dvojica braće

Kako smo saznali, riječ je o dvojici braće iz Livna, koji su se, prema do sada prikupljenim informacijama, u nedjelju nakon nogometnog turnira na kojem su bili, odlučili osvježiti u jezeru Mandek udaljenom od grada otprilike sedam kilometara. Na jezero, na čijoj plaži se u tom trenutku nalazilo desetak kupača, došli su biciklima.

Prema izvorima iz policijske istrage, njih dvojica su se odlučila kupati na dijelu jezera gdje plićaka gotovo nema, a u vodu je ušao prvi 18-godišnjak, koji, vjerovatno, nije uočio da se radi o dubini nakon čega se počeo utapati.

Njegov stariji brat je krenuo da ga spasi, ali, kako su obojica bili loši plivači, ubrzo su nestali u jezeru. Tek, nakon nekoliko minuta kada su ostali kupači primijetili da ih nema na površini vode, krenula je dramatična potraga za njima.

Trajala potraga

Mlađeg brata su odmah pronašli i počeli reanimirati na obali, dok je potraga za drugim zbog mulja i loše vidljivosti potrajala, ali nakon nekog vremena i on je pronađen. Istovremeno, dok je trajala potraga, alarmirani su policija i ekipe Hitne pomoći koje su nastavile reanimaciju do Kantonalne bolnice u Livnu, a nakon čega su obojica prevezena u SKB Mostar.

Na mjestu događaja su pripadnici Policijske uprave Livno obavili uviđaj, a o svemu je obaviješten dežurni kantonalni tužilac te se provode sve mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti ovog događaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.