UBISTVO ZA UBISTVOM

Sarajevo, grad opasnog življenja: Zlo se mora zaustaviti!

Neću vam halaliti što svi ponaosob u ovom gradu i u ovoj zemlji ne radite svoj posao, da li što ne znate, nećete, je li vas malo, kaže Dizdarević

U dva dana ubijene četiri osobe. Avaz

Alen Bajramovic

prije 2 dana

Iako događaji zabilježeni tokom juna nemaju veze jedan s drugim, evidentno je da je sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo značajno narušena i prijeti da izmakne kontroli.

Vatrene obračune i ubistva, koja su posljednjih nekoliko dana dodatno uznemirila građane, ipak povezuje nekoliko stvari - korištenje sveprisutnog oružja u domovima građana, reakcija tek po izvršenom krivičnom djelu, te pokušaji nadležnih da uvjere javnost da se ovakvi događaji ne mogu prevenirati.

Sve se zna

U svega dva dana ubijene su četiri osobe.

- Neću vam halaliti što svi ponaosob u ovom gradu i u ovoj zemlji ne radite svoj posao. Da li što ne znate, nećete, da li što vas je malo, ili što ste preumorni? Ljekari, psiholozi, pedagozi, policajci, komšije, prijatelji, rođaci … svi smo zakazali - poručila je, užasnuta dvostrukim ubistvom i samoubistvom na Širokači, klinička psihologinja Jasmina Dizdarević, ekspertkinja s više od 40 godina rada u struci.

Ona naglašava da u izvršenju krivičnih djela nema slučajnosti te da se sva planiraju i izvršavaju, ali i da „smo nesposobni, ne znamo ili nećemo“.

- Neshvatljivo je da se nikada ne organizira konferencija za štampu o počinjenim krivičnim djelima, da se sistem ne odazove na odgovornost. Dužni su to građanima. Moramo djelovati odmah, jer ubistva nam se gomilaju, a mi u bunilu spavamo. Zasučite rukave, Predsjedništvo države, načelnici općina, direktori nadležnih institucija, komesari i komandiri policija, jer zlo se mora zaustaviti ma gdje se dešavalo i koji mu je povod - ističe dr. Dizdarević.

Nakon dramatične noći na Širokači, tokom koje su konfuzne, nepotpune i nepravovremene informacije samo dodatno zabrinule građane, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica dan kasnije je izjavio da je upitno koliko policija u ovakvim situacijama može učiniti. A može barem toliko da se kod sigurnosno problematičnih osoba, u posjedu osoba koje su već bile poznate po nasilju, ne smije nalaziti oružje, a pogotovo ručna bomba.

Sve je gore

Zbog nedovoljnog angažmana MUP-a KS, stalnih trvenja na političkoj i sigurnosnoj sceni u BiH, te stresa kojem su građani već dugi period izloženi, sigurnosna situacija se usložnjava, smatra stručnjak za sigurnost profesor Ahmed Kico.

- Ljudi u MUP-u KS moraju odgovornije i ofanzivnije raditi svoj posao, ali i na adekvatan način biti valorizirani kroz odgovarajuću opremu, obuku, ali i novčane stimulacije. Sigurno je da se broj ubistava ili teških razbojništava može smanjiti ako bi MUP imao adekvatan nadzor i kontrolu nad svim osobama koje imaju dozvolu da mogu držati i nositi oružje, ali i kada bi barem periodično provodili akcije pronalaženja i izuzimanja nelegalnog naoružanja. Na taj način bi se smanjila mogućnost da dođe do ovakvih, nemilih scena - ističe Kico.

Sve se mora pratiti

Naglašava da policija mora svakodnevno biti na terenu i u vezi s građanima te da sve policijske agencije u kantonima moraju imati registre sigurnosno interesantnih osoba, posebno povratnika u činjenju prekršaja i krivičnih djela. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.