KRIMINAL

Problemi tokom ljetne sezone u Sarajevu i Mostaru: Džeparoši tjeraju turiste, šta radi policija

MUP KS provodi akciju „Džep“, od aprila kontrolirane 304 osobe, sedam uhapšeno

U Sarajevu postavljeno upozorenje za turiste. Facebook

prije 5 dana

S početkom ljetne sezone u Sarajevu i Mostaru aktivirali su se brojni džeparoši čije kriminalno djelovanje može ugroziti turističku sezonu u ova dva grada.

U Mostaru su džeparoši državljanki Italije I. C. (59), u blizini Starog mosta, ukrali novčanik u kojem su se nalazili lični dokumenti, bankovne kartice i 900 eura.

Džeparoš umalo opljačkao Raziju Čolaković. Facebook

Poznata influenserica i spisateljica iz Brčkog Razija Čolaković u Ferhadiji, jednoj od najprometnijih ulica u Sarajevu, doživjela je neprijatnost kada joj je džeparoš dok se fotografirala pokušao ukrasti stvari iz ruksaka.

Kvare imidž

Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, napominje da je džeparenje ozbiljan sigurnosni problem koji može narušiti imidž glavnog grada u BiH.

- Naravno da ugrožavaju turističku sezonu jer time kvare imidž Sarajeva koje ima reputaciju dobre usluge, dobrih hotela, gostoljubivosti, a što je najvažnije imidž „Sarajevo siguran grad“. Sarajevo kao glavni grad u BiH spada u jedan od najsigurnijih gradova u Evropi i ovaj problem je nešto što apsolutno narušava taj imidž koji mi stvaramo – kazao je Fazlagić.

Fazlagić: Ozbiljan problem. Facebook

IZ MUP-a Kantona Sarajevo za „Avaz“ su naveli da je analizom utvrđeno da se od maja do avgusta u Kantonu Sarajevo povećava broj ovih krivičnih djela, zbog prisustva velikog broja turista, kao i održavanja brojnih kulturno-sportskih manifestacija s velikom posjećenošću.

- S tim u vezi, od aprila 2024. godine je u primjeni prošireni Plan policijske akcije „Džep“ kojim koordinira Odjeljenje za imovinske delikte Sektora kriminalističke policije. Do sada su policijski službenici iz tima „Džep“ legitimirali 304 lica, šest lica su lišili slobode, te jedno lice – stranog državljanina, predali u nadležnost Terenskog ureda Sarajevo, Službe za poslove sa strancima BiH – naveli su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Dilberović- Ćemalović: Uputili inicijativu. Facebook

U Mostaru i Neumu od 15. juna pojačan je rad policijskih službenika u civilu, navode iz MUP-a HNK, upozoravajući da džeparoši dolaze iz cijelog regiona.

Ružna slika

Elvira Dilberović- Ćemalović, direktorica Turističke zajednice Mostar, kazala je da je džeparenje trenutno jedno od najalarmantnijih problema.

- Turistička zajednica je uputila inicijativu prema gradskom vijeću Mostara da se donese odluka da se trenutno uvedu redari, tako da je gradsko vijeće na posljednjoj sjednici izglasalo odluku kojom je prihvaćena ova inicijativa. Redari nemaju nadležnosti policije, ali bi imali oznake i uniforme, te bi u toku dana bili prisutni u staroj jezgri grada da mogu na vrijeme intervenirati i pozvati policiju. Mi smo inicijativu poslali i prema MUP-u i Sudu zašto se džeparoši do sada nisu adekvatno kažnjavali – kazala je Dilberović-Ćemalović.

Dilberović-Ćemalović upozorava da se bez sistemskih rješenja problema džeparenja, ali i prosjačenja, u neter šalje ružna slika Mostara kao poželjne turističke destinacije.

Ostvarena je produktivna saradnja s Udruženjem turističkih vodiča Kantona Sarajevo i Udruženjem privrednika Kantona Sarajevo, napominju iz MUP-a KS.

Akcija pokazala efekte

Od 2023. godine u kontinuitetu se provodi Policijska akcija „Džep“ s ciljem preduzimanja mjera i radnji sprečavanja, rasvjetljavanja, dokumentiranja i pronalaska lica izvršilaca krivičnih djela krađa i teška krađa na naročito opasan ili naročito drzak način. Tako je 2023. godine evidentirano smanjenje ukupnog broja evidentiranih „džepnih krađa“ za 13 posto, kao i povećanje broja rasvijetljenih krivičnih djela za 55 posto. U 2023. godini, policijski službenici koji su u Timu formiranom za realizaciju Plana “Džep”, legitimirali su 434 osobe. Slobode su lišili 19 osoba. Dva strana državljanina su predata u nadležnost Terenskog ureda Sarajevo, Službe za poslove sa strancima BiH.

Rade u grupama

Džeparoši najčešće rade u grupama, prerušavaju se u turiste i neprimjetno se ubacuju među njih. Dok jedan krade stvari, drugi kontrolira situaciju, preuzimaju ukradeni novčanik i brzo se udalje. Ukoliko i bude uhvaćen onaj koji je krao, policija kod njega neće naći ukradeni novčanik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.