HOROR U HRVATSKOJ

Beba umrla dva mjeseca nakon rođenja, pokrenuta istraga protiv doktorice

Ističe se da je doktorica znala da se radi o porođaju nakon ranijeg carskog reza i da je od trenutka curenja plodove vode prošlo više od 16 sati

Beba umrla dva mjeseca nakon rođenja. Fena

D. R.

5.1.2024

DORH je pokrenuo istragu protiv doktorice zbog sumnje da je prekasno poduzela porođaj carskim rezom, zbog čega je novorođenče preminulo, a kod rodilje je nastupila teška povreda.

Zbog sumnje u nesavjesno liječenje, Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu donijelo je rješenje o pokretanju istrage protiv doktorice iz medicinske ustanove na području Međimurske županije, saopćio je u petak DORH.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljena 49-godišnjakinja 29. maja 2022., kao doktorica u medicinskoj ustanovi na području Međimurske županije, nakon zaprimanja rodilje u rađaonicu prekasno poduzela porođaj carskim rezom.

U saopćenju se ističe da je doktorica znala da se radi o porođaju nakon ranijeg carskog reza i da je od trenutka curenja plodove vode prošlo više od 16 sati. Unatoč tome, kao i CTG zapisu koji je ukazivao na nužnost poduzimanja carskog reza, doktorica je inzistirala na porođaju bez carskog reza i prepustila nadzor rizičnog porođaja dežurnim primaljama, s posljedicom da je prekasno poduzela porođaj carskim rezom.

Dijete je, unatoč poduzetim mjerama intenzivnog liječenja, preminulo 7. avgusta 2022., a kod rodilje je nastupila teška povreda, saopćili su iz DORH-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.