POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Đugumov punac i Vlado Vučić priznali krivicu i nagodili se za uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora

Podstrekavali svjedoke na davanje lažnog iskaza

S privođenja u akciji FUP-a. FUP

Meliha Smajkic

29.6.2023

Općinski sud u Mostaru je, kako nam je potvrđeno, prihvatio sporazum o priznanju krivice, a koji je Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona zaključilo s optuženim Edibom Barjaktarevićem (58) i Vladom Vučićem (51) iz Mostara.

Njih dvojica su optužena zbog sumnje da su počinila krivično djelo podstrekavanje na krivično djelo davanje lažnog iskaza.

Godina rok kušnje

Prema zaključenom sporazumu, izrečena im je istovjetna zatvorska kazna u trajanju od osam mjeseci, a koja se neće izvršiti ako u roku od godinu i po ne počine neko novo krivično djelo.

Oni su, podsjetimo, uhapšeni u akciji Federalne uprave policije (FUP) 29. maja, zajedno s K. E. (26) iz Mostara te A. M. (35) iz Tuzle.

Na teret im se stavljalo, kako je tada izneseno, da su podstrekavali svjedoke na davanje lažnog iskaza, kao i na drugi način pokušali ometati krivični postupak pred Kantonalnim sudom u Mostaru protiv organizirane kriminalne grupe kojom je rukovodio Sado Đugum (44).

Istraga u ovom slučaju se nastavlja

Barjaktarević, koji je Đugumov punac, i Vučić bili su pritvoreni, dok je K. E. nakon ispitivanja u Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru pušten na slobodu. A. M., zatvorskom čuvaru u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Tuzla, određene su mjere zabrane napuštanja boravišta i obavljanja određenih poslova.

Iz Tužilaštva HNK su poručili da se istraga u ovom slučaju nastavlja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.