TRAGEDIJA

Vozio pod utjecajem opijata i usmrtio tročlanu porodicu: Pretresena ordinacija doktorice kod koje se liječio

Doktorica novčano kažnjena jer nije upozorila nadležne na osumnjičenoga

S mjesta nesreće. 24sata

Telegraf.rs

12.8.2019

Nakon strašne saobraćajne nesreće u kojoj je 11. jula na naplatnoj rampi u Svetoj Heleni život izgubila tročlana porodica kada je na njih naletio vozač pod utjecajem opijata, porodična doktorica kod koje je krivac nesreće upisan kao pacijent dobila je nalog za pretres ordinacije.

U nalogu je zatražena provjera njenog kompjutera i medicinske dokumentacije pod sumnjom da nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svog pacijenta, otpuštenog s bolničkog liječenja. Doktorica je prekršajno kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 5.000 kuna, saopćila je Koordinacija hrvatske porodične medicine.

Zakon o sigurnosti saobraćaja propisuje sljedeće:

Naplatne kućice na kojima se tragedija dogodila. 24 sata

- Ako se na ljekarskom pregledu ili u toku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invaliditet zbog kojeg više nije sposoban sigurno upravljati vozilom, ljekar koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i izabrani ljekar dužan je uz upozorenje bolesniku da o tome obavijesti policijsku upravu u mjestu gdje osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište. Do sada smo u više navrata upozoravali kako isti zakon ne definira koje su to bolesti i stanja koja je potrebno prijaviti MUP-u radi upućivanja vozača na vanredni ljekarski pregled, a za koje se odgovornost prebacuje na ljekara porodične medicine koji nije vještak, niti je specijalista medicine rada - kažu u udruženju.

Podsjećaju, također, kako su predlagali izmjene Zakona u skladu s evropskim zakonima koji podrazumijevaju ličnu odgovornost, a ljekarima definiraju tačno određene dijagnoze koje moraju prijaviti policiji.

Video stravične saobraćajne nesreće pogledajte OVDJE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.