ENNA GRUPA

Jedan od najbogatijih ljudi u regionu najavio ulaganja veća od milijardu eura: Dio planira investirati i u BiH

ENNA Transport i ENNA Logic planira širenje na Mađarsku i BiH u kojima trenutno posluje putem podizvođača

Boštjan Napast, direktor kompanije. ENNA

S. S.

prije 5 sati 10 minuta

Predsjednik uprave ENNA Grupe Boštjan Napast predstavio je u utorak plan razvoja grupe za razdoblje od 2030. do 2035. godine u kojem se planiraju ukupna ulaganja u iznosu većem od milijardu eura, uz to predstavljen je novi vizualni identitet.

Podsjetimo da je ENNA Grupa u vlasništvu trenutno najmoćnijeg hrvatskog biznismena Pavla Vujnovca, koji je nedavno preuzeo i Fortenova grupu u kojoj su Konzum, Mercator, Sarajevski kiseljak, Jamnica itd.

Sama ENNA Grupa, prema riječima Napasta, razvija tri divizije: energiju, logistiku i hranu, pri čemu su u području energije i logistike planirane najveće investicije.

Opskrba električnom energijom

Firma ENNA Opskrba promijenila je ime i širenje u Hrvatskoj i inostranstvu nastavlja pod imenom ENNA Next. Na području opskrbe električnom energijom kompanija planira širenje u Sloveniju i Italiju.

Divizija energija planira ulaganje u geotermu u iznosu od 240 miliona eura, planirano ulaganje u solarne parkove iznosi 330 miliona eura. Planirano je i ulaganje u baterije u iznosu od 40 miliona eura. Kada je riječ o ESCO projektima poboljšanja energetske učinkovitosti, planira se ulaganje od još 25 miliona eura, prenio je SEEbiz.

Ideja firme je tržištu ponuditi koncept One stop shopa čime bi se pružio pregled svih energetskih usluga na jednom mjestu – opskrbu električnom energijom s posebnim fokusom na zelenu energiju, opskrbu plinom, otkup električne energije iz obnovljivih izvora, baterije i virtualne ekrane.

Električnu energiju iz obnovljivih izvora ENNA Next otkupljuje u Hrvatskoj i Njemačkoj, a planira širenje i na ostala evropska tržišta. U opskrbi s plinom firma izlazi i na slovensko tržište.

Intermodalni terminali

ENNA Transport i ENNA Logic planira širenje na Mađarsku i BiH u kojima trenutno posluje putem podizvođača, a trenutno posluje u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Do 2035. godine planirano je ulaganje u intermodalne terminale u iznosu od 22 miliona eura.

Nastavlja se i razvoj kontejnerskog terminala Rijeka Gateway, a očekivana ukupna investicija je oko 500 miliona eura. Strateški interes je i dalje razvoj luke Ploče u kojoj firma drži 43,49 posto redovnih dionica. Udio ENNA Transporta na Hrvatskom tržištu iznosi 24 posto, rekao je Napast.

ENNA Fruit namjerava izaći na crnogorsko tržište u 2024. godini, a posluje već u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH). Regija je pokrivena sa sedam skladišno-otkupnih centara, a više od 45 posto potrošene energije u postrojenjima i skladišnim prostorima dolazi iz vlastitih solarnih elektrana, dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.