DIGITALNA KOMPANIJA

Kompanija Booking kažnjena sa 413 miliona eura u Španiji zbog zloupotrebe dominantnog položaja

Hoteli ne smiju na vlastitim internetskim stranicama nuditi niže cijene od onih na Booking.comu

Booking. Avaz/Canva

FENA

2.8.2024

Španska antimonopolska agencija kaznila je platformu za online rezervacije Booking.com sa 413,2 miliona eura (448 miliona dolara) zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu u zemlji u posljednjih pet godina, navodi Reuters.

Regulatorno tijelo, CNMC, je u izjavi saopćilo da izriče dvije kazne od 206,6 miliona eura Booking.com-u, jedinici Booking Holdings-a na njujorškoj berzi.

Booking.com je od 2019. godine koristio prednosti svog tržišnog udjela od 70-90 posto da nametne nepoštene uslove hotelima za cijene smještaja i ograniči konkurenciju drugih provajdera, rekao je CNMC.

Hoteli ne smiju na vlastitim internetskim stranicama nuditi niže cijene od onih na Booking.comu, utvrdio je CNMC, a Booking.com može jednostrano i bez konsultacija sa hotelima odrediti popuste na njihove sobe.

Platforma također prisiljava hotele da eventualne tužbe podnose na sudovima u Nizozemskoj, dodali su regulatori.

Digitalna kompanija istodobno je potiskivala konkurenciju u sektoru rezervacije smještaja na internetu, utvrdio je CNMC i izrekao Booking.com u dvije novčane kazne od po 206.6 miliona eura.

Booking Holdings, krovna kompanija platforme Booking.com, najavila je žalbu, naglasivši da se ne slaže s "ishodom CNMC-ove istrage", prema riječima predstavnika za medije.

Smatraju i da bi se spor trebao rješavati na temelju Zakona o digitalnim tržištima Evropske unije.

Kompanija se može žaliti Višem sudu u Španiji, napomenuo je regulator.

CNMC je otvorio istragu na temelju žalbi Španskog udruženja upravitelja hotela (AEDH) i Madridskog hotelskog poslovnog udruženja iz 2021. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.