OBJAVILI IZ KOMPANIJE

Najbogatiji Hrvat završio preuzimanje kompanije Fortenova Group TopCo

Nizozemska holding kompanija Fortenova Group TopCo, koja upravlja Fortenova Grupom uspješno je dovršila transformaciju vlasničke strukture

Završeno preuzimanje. fortenova.hr

Z. K.

10.7.2024

Fortenova grupa od utorka više nema sankcionisanih ruskih ili bjeloruskih akcionara u vlasničkoj strukturi, objavili su iz kompanije. Većinski akcionar postao je Open Pass, Pavla Vujnovca, a Jutarnji list je dobio podatak da je za 93,78 posto vlasničkog udjela platio 468,8 miliona eura – 331 miliona eura u gotovini, a milion u akcijama.

Nova vlasnička struktura

Nizozemska holding kompanija Fortenova Group TopCo, koja upravlja Fortenova Grupom uspješno je dovršila transformaciju vlasničke strukture. Vlasnik Fortenova grupe i svih njenih operativnih kompanija – Fortenova Group MidCo prodat je kompaniji Iter BidCo, koju čine nesankcionisani akcionari TopCo, saopštila je u ponedjeljak kompanija nastala krahom Agrokora.

Kao rezultat toga, navodi se u saopštenju, Fortenova Grupa od danas više nema sankcionisanih ruskih ili bjeloruskih akcionara u svojoj vlasničkoj strukturi.

Pravo da steknu udio u Iter BidCo imala su sva nesankcionisana i lica koja nisu iz Rusije ili Bjelorusije. Iz Fortenove napominju da su akcije mogle da se steknu pod istim uslovima kao i Open Pass, koji je postao većinski akcionar Iter BidCo sa udjelom od 93,78 posto. Poznato je i da je više od 80 manjinskih akcionara odlučilo da učestvuje u novoj vlasničkoj strukturi. Oni imaju udio od 6,22 posto.

Kompanija je za Jutarnji list dala i podatak da je Open Pass Pavla Vujnovca za 93,78 vlasničkog udjela platila 468,8 miliona eura u gotovini i akcijama, te da je od tog iznosa 331 milion plaćen u gotovini, a 137 miliona prebijanjem u akcijama.

- Budući da je Open Pass sada premašio relevantni prag od 85 posto, on je u principu dužan da da obavezujuću ponudu za sve depozitne potvrde koje nisu u njegovom vlasništvu, po cijeni koja je jednaka cijeni pretplate za Iter BidCo B.V. To daje mogućnost manjinskim akcionarima koji su inicijalno odlučili da ostanu sa Fortenova grupom u novoj vlasničkoj strukturi da prodaju svoj udio ukoliko se za to odluče - objašnjeno je u saopštenju.

Kompanija Open Pass je registrovana na Malti, a Pavao Vujnovac, koji je krajem decembra prošle godine predstavio firmu hrvatskim privrednicima, zajedno s Damirom Spudićem, nije upisan kao njen vlasnik. Kompanija je zvanično osnovana od strane kompanije Gain Alliance Limited, a njeni vlasnici su Vujnovac, preko kompanije Open Solution i, u manjoj mjeri, Spudić i Josip Jurčević, Vujnovčev partner u brojnim projektima nekretnina.

Detalji transakcije

Proces transakcije, koji je sada sproveden, pokrenut je u novembru 2023. godine kako bi se spriječile poteškoće u finansiranju i operativnom poslovanju i izbjegli znatno veći troškovi finansiranja i usklađenosti poslovanja, kao rezultat prisustva sankcionisanih akcionara u grupi.

Sporazum između društava Fortenova Group TopCo i Open Pass, najvećeg nesankcionisanog vlasnika depozitnih potvrda Fortenova grupe u fondaciji Fortenova STAK, uključivao je prodaju i prenos 100 odsto udjela TopCo u kapitalu MidCo-a uz ukupnu naknadu do 660 miliona eura.

Od te je ukupne naknade, iznos od 500 miliona eura bio bezuslovan i izmiren je po zaključenju transakcije. Preostalih 160 miliona eura uslovljeno je time da Fortenova grupa ostvari određene finansijske ciljeve, prvenstveno održivo refinansiranje tokom 2024. godine pod poboljšanim uslovima, i postigne specifične ciljeve odnosa neto duga prema EBITDA.

Osim toga, postoje odredbe za potencijalna dodatna plaćanja sadašnjim akcionarima ako u sljedeće tri godine dođe do značajne prodaje ili kotiranja preduzeća na berzi.

Fortenova grupa je u septembru prošle godine potpisala ugovor o izdavanju obveznica u iznosu od 1,2 milijardi eura, čime je dug društva sa pravom prvenstva kratkoročno refinansiran do kraja novembra 2024. godine, a sadašnji povjerioci – fondovi pod vođstvom HPS Investment Partnersa sa sjedištem u SAD-u – i dalje imaju založno pravo na kapital i sva značajna sredstva Grupe prenesene na nove vlasnike.

Otplata „graničnog duga“

- Na dan 9. jula 2024, nakon što su svi važeći uslovi za saglasnost ispunjeni ili izuzeti od primjene, kvalifikovani akcionari Fortenova grupe koji su odlučili da prenesu svoje udjele u novu vlasničku strukturu u cjelosti su podmirili ukupnu kupoprodajnu cijenu, a udjeli u društvu Fortenova Group MidCo B.V. preneseni su na Iter BidCo B.V. - saopštili su iz kompanije.

Što se tiče dugova, od 500 miliona eura izdvojiće se 86 miliona za isplatu “graničnog duga” dobavljačima bivšeg Agrokora. Time će finansijska potraživanja dobavljača bivšeg Agrokora biti u cjelosti podmirena.

Pored toga, 33,5 miliona eura ostaje u društvu Fortenova Group TopCo radi finansiranja potencijalnih obaveza i operativnih troškova do likvidacije, koja se očekuje za tri do četiri godine. Ta sredstva, koja bi inače uglavnom bila raspoloživa za raspodjelu akcionarima, između ostalog se zadržavaju zbog pokrivanja troškova koji proizlaze iz brojnih parničnih postupaka koje su pokrenuli sankcionisani vlasnici akcionarskih potvrda društva TopCo, SBK Art i navodni vlasnik, kao i savjetnik ove kompanije i iz činjenice da Sberbanka odbija da izvrši neophodne formalnosti u cilju sprovođenja dugo dogovorenog odricanja od prava po zajmu koji je TopCo izdao Sberbanci.

Veći dio tog zadržanog iznosa od 33,5 miliona eura postao bi dostupan za raspodjelu ako SBK Art i Sberbanka pravovremeno preduzmu odgovarajuće korake, tumače iz Fortenova grupe koja zapošljava 45 hiljada ljudi u regionu.

Od 500 miliona eura dobijenih po zaključenju, ukupan prihod od prodaje u iznosu od 380,5 miliona eura biće raspoređen akcionarima, pri čemu iznos od 154,9 miliona eura predstavlja prenos kapitala na novu vlasničku strukturu, a 225,5 miliona eura raspodijeliće se u novcu onim akcionarima koji neće ostati u novoj vlasničkoj strukturi.

Od toga će se najveći dio u iznosu od 165 miliona eura, koji se sastoji od 159 miliona eura koji idu društvu SBK Art i 6 miliona eura za depozitne potvrde Sberbanka pohranjene na escrow računu, držan za Sberbank i njegovo povezano društvo na posebnom escrow računu, kojem će oni dobiti pristup kada to dozvole propisi o sankcijama EU, SAD i UK.

Objava odluke

Glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško zahvalio je svim akcionarima na strpljenju i podršci i zaključenje ove transakcije nazvao je novim poglavljem za Grupu.

- Sa uklanjanjem sankcionisanih akcionara Fortenova grupa će svoje napore sada usmjeriti na refinansiranje duga u iznosu od 1,2 milijarde eura i poboljšanje operativne efikasnosti - zaključio je.

Kompanija bi ovih dana trebalo da objavi i odluku kome će prodati svoj agrobiznis. Za kupovinu Belja, Vupika, PIK Vinkovaca i Vinke obavezujuću ponudu su dali iz Podravke, mađarske Mészáros Grupe te iz Žita i Osatina Grupe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.