NAKON POPLAVA

Vlada HNK-a za sanaciju cesta na području Konjica i Jablanice odobrila 3,4 miliona KM

Na današnjoj, 13. hitnoj telefonskoj sjednici donesena je i odluka o pokretanju javne nabavke po navedenoj odluci

Poplave u Jablanici. E. Tihak / Avaz

Anadolija

prije 11 sati 14 minuta

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), u Bosni i Hercegovini, usvojila je odluku o odobravanju novčanih sredstava iz budžeta HNK-a za 2024. godinu na ime “Interventne sanacije posljedica poplava na području Grada Konjica i Općine Jablanica na mreži regionalnih cesta R-437 i R-418b“ u iznosu od 3.400.000 konvertibilnih maraka (KM), javlja Anadolija.

Na današnjoj, 13. hitnoj telefonskoj sjednici donesena je i odluka o pokretanju javne nabavke po navedenoj odluci.

U saopštenju nakon sjednice navodi se da je interventna sanacija cesta, od posljedica poplava na području Grada Konjica i općine Jablanica, a radi normalizacije života prioritetna i zahtjeva hitno angažovanje izvođača radova. Na prijedlog Ministarstva saobraćaja i veza HNK-a, Vlada je prihvatila da se odabir najpovoljnijeg ponuđača izvrši putem pregovaračkoga postupka bez objave javne nabavke.

- Naime, na regionalnoj cesti R-437, gdje ima više prekida, nije moguće normalno odvijanje saobraćaja. Takođe, na navedenu regionalnu cestu priključuje se nekoliko lokalnih cesta koje povezuju 24 sela i zaseoka, gdje su, takođe, evidentirana značajna oštećenja - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je procjena vrijednosti radova urađena na osnovu obilaska terena, snimanja dronom kao i korištenjem baze podataka o tim cestama i iznosi 3.400.000 KM.

- Radovi koji bi se trebali izvoditi su: široki otkop kategorije 3 i 5, nabavka, dovoz i ugradnja nasipa od tvrde stijene, nabavka, transport i ugradnja nevezanoga nosivoga sloja, nabavka, transport i ugradnja čelika, nabavka, transport i ugradnja armirano-betonskih gabiona i drugo - zaključuje se u saopštenju iz Vlade HNK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.