VELIKI USPJEH

Stranke im nisu vjerovale, ali jesu građani: Sa začelja liste do mandata

Ibrahim Dizdarević je dobio ubjedljivo najviše glasova na listi SDA u Bužimu, iako je bio tek 22. na listi

Zulić, Jukan i Palić: Veliki uspjeh. Facebook

prije 5 sati 42 minute

Izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit uveliko je smanjena prohodnost kandidata koji nisu visoko pozicionirani na listi.

Ograničavanje preferencija na tri kandidata unutar jedne liste uz već ranije pravilo unutarstranačkog praga od 10 posto uveliko je pomoglo da one koje stranka predloži za sami vrh liste zapravo dođu do vrha. U velikim strankama koje su imale pune liste to je još teže, no neki su uspjeli da naprave toliki iskorak i prošli su općinska ili gradska vijeća.

Bolji od nosioca

Tako smo na listi SDA u Cazinu vidjeli da je Adis Ćoralić sa 14. mjesta na listi ušao u Gradsko vijeće, a bio je drugi po broju glasova. Na istoj listi je Samir Hušić ušao u Gradsko vijeće s 35. mjesta na listi i Husein Vilić s 28.

V.d. direktora Nacionalnog parka Una Alen Zulić bio je na začelju liste POMAK-a u Bihaću, a po broju glasova je završio kao četvrti.

Ibrahim Dizdarević je dobio ubjedljivo najviše glasova na listi SDA u Bužimu, iako je bio tek 22. na listi. Dizdarević je dobio skoro duplo više glasova od nosioca liste Mehmeda Talića.

Nikola Dončić će biti vijećnik Narodnog fronta Jelene Trivić u Bosanskoj Gradišci, iako se nalazio na začelju liste.

Duško Miodanić je dobio mandat u Prnjavoru s čak 738 glasova, iako je bio tek 30. na listi SNSD-a.

303 glasa

Pri samom kraju liste HDZ-a BiH u Odžaku su bile Spomenka Ivanković i Snježana-Marica Brnić, a uspjele su da dođu do mandata. Ivanković je s 303 glasa bila druga po broju glasova, dok je Brnić s 291 došla do trećeg mjesta.

Na listi SDA u Gradačcu su katastrofalno prošli oni koji su bili u vrhu liste, dok su dobri prošli oni koji nisu imali jednocifren broj na listi. Tako je Samir Spahić s 14. pozicije dobio najviše glasova, a Mirsad Tokić s 17. mjesta, Meho Pezerović s 20., Alen Subašić s 29. i Emir Jukan s 34. mjesta na listi su također dobili mandate.

Uspjeh poljoprivrednika

U Bugojnu je SDP napravio spektakularan rezultat, a kako trenutno stvari stoje dobit će i načelničku poziciju. SDP je dobio i 28,92 posto glasova za Općinsko vijeće, a na listi za vijeće se posebno istakao pčelar i poljoprivrednik Midhat Palić, koji se nalazio na začelju liste. On će ući u Općinsko vijeće s obzirom da je dobio 724 glasa.

Arif Mujkanović je bio posljednji na listi SDP-a u Maglaju, a dobio je 615 glasova, što ga je dovelo do 3. mjesta u stranci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.