REAKCIJE

Iz OHR-a za "Avaz" o izjavama Kristijana Šmita: Ratko Mladić je presuđeni ratni zločinac, a Alija...

Mladić je najodgovorniji za počinjeni genocid u Srebrenici, naveli su iz OHR-a

Kristijan Šmit. Avaz

prije 4 sata 6 minuta

Iz OHR-a su za "Avaz" odgovorili na upit o izjavi visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) , koji je tokom gostovanja na FACE TV-u izjednačio presuđenog ratnog zločinca Ratka  Mladića i predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića.

- Kada se pročita dio teksta u kojem se govori o Aliji Izetbegoviću u udžbeniku historije za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj, 'Tema 11: Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat', kritika visokog predstavnika o uvrštavanju takvog teksta u školski udžbenik apsolutno nije sporna.

Ratko Mladić je presuđeni ratni zločinac i najodgovorniji za počinjeni genocid u Srebrenici - naveli su iz OHR-a i dodali: “Alija Izetbegović je prvi predsjednik Predsjedništva RBiH i ključna ličnost za postizanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je spasio živote".

- Sve zlonamjerne i pogrešne tvrdnje kojima se sugerira da visoki predstavnik namjerno izjednačava prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem potpuno su neutemeljene. Takve tvrdnje su u suprotnosti sa ciljem koji visoki predstavnik želi postići zajedno s velikim brojem institucija i osoba koje slično razmišljaju, pozivajući domaće lidere da rješavaju pitanje pristrasnih školskih udžbenika i spriječe primjenu spornih dijelova Pravilnika Vlade RS koji bi, kako je to naveo Ustavni sud BiH u svojoj odluci u predmetu U-20/24 od 11. oktobra, “imali ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja daljnje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica… - piše u odgovoru OHR-a za "Avaz".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.