DATA SAGLASNOST

Vlada TK osigurala inicijalna sredstva za projekt Smart Step

Ovaj projekat je odgovor na potrebu za energetskom tranzicijom i dekarbonizacijom malih i srednjih preduzeća

Vlada TK. Fena

FENA

prije 5 dana

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Odluku Ministarstva privrede o odobravanju 300.000 KM Udruženju Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla na ime pozajmice za predfinansiranje projekta "SMART SoluTionsin Energy transition of Productive businesses" (SMART STEP) kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2021-2027.

Također data je i saglasnost na prijedlog teksta ugovora o spomenutoj pozajmici, te je ovlašten ministar privrede TK da potpiše ugovor.

Ovaj projekat je odgovor na potrebu za energetskom tranzicijom i dekarbonizacijom malih i srednjih preduzeća u TK-u i Brodsko-posavskoj županiji. Ukupna vrijednost projekta je nešto veća od 2,3 miliona eura, odnosno više od 4,5 miliona KM, od čega će na TK biti implementirano oko 2,2 miliona KM.

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, kapitalne investicije će biti realizirane na rekonstrukciji i adaptaciji laboratorijskog kompleksa Mašinskog fakulteta u okviru Kampusa Univerziteta u Tuzli, a uključuje i značajne infrastrukturne radove i opremanje ovih centara kako bi se osigurala njihova puna funkcionalnost.

Kako bi se pružila dodatna podrška organizatorima proizvodnje u kooperaciji otkupa proizvoda iz kooperacije i prodaja kornišona, a zbog značajno umanjenje proizvodnje kornišona usljed visokih temperatura i suše, Vlada je danas izmijenila Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2024. godini. Dosadašnjim programom bila je planirana novčana podrška za pravne osobe koje organizuju člansku i kooperativnu proizvodnju i otkup kornišona na području Kantona u minimalnoj količini od 60 tona, a ovim izmjenama Vlada je, zbog smanjenih prinosa minimalnu količinu otkupljenog kornišona smanjila na 25 tona.

U izvještajnom dijelu današnje sjednice Vlada je prihvatila Izvještaj o radu i poslovanju Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla za period I-XII 2023. godine i informacije o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku u službama za upravu gradova i općina na području TK za 2023. godinu i o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku u organima uprave, samostalnim kantonalnim upravama i kantonalnim upravnim organizacijama TK za 2023. godinu.

Vlada je Javnoj ustanovi Univerzitet u Tuzli dala saglasnost za raspisivanje konkursa za prijem pomoćnika generalnog sekretara i višeg stručnog saradnika za građevinsko održavanje u radni odnos na određeno vrijeme, a najduže do tri godine, te prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme za radna mjesta viši referent za studentska pitanja, saradnik na pripremi dokumentacije za trezor, referent za obračun plaća, te glavni kuhar.

Saglasnost je data i Ministarstvu obrazovanja i nauke za prijem namještenika višeg referenta za kontrolu i trezorsko poslovanje i višeg referenta za administrativne poslove za rad na ispitnom mjestu u Odsjeku za administrativne poslove i saobraćajnu edukaciju Odjeljenja za saobraćajnu edukaciju, te Uredu premijera TK za prijem državnog službenika, stručnog savjetnika za ekonomsko - finansijske poslove. Također, suglasnost je dana i Ministarstvu unutrašnjih poslova za prijem osam državnih službenika i deset namještenika u Upravi policije.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je dala prethodnu saglasnost na prijedlog odluke Upravnog odbora Javne ustanove Arhiv TK o imenovanju Zulić Omera, profesora historije i geografije na poziciju direktora Javne ustanove Arhiv TK na period od četiri godine, te je donijela više rješenja o razrješenju i imenovanju privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području TK, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.