NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

CIK donio odluku: Novo brojanje glasova u dva bh. grada

Naredba je donesena zbog razlike između ručnog i brojanja glasova utvrđenih optičkim skenerima na pojedinim biračkim mjestima

Novo brojanje glasova u dva grada u RS. CiK

E. Ć.

prije 11 sati 6 minuta

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) donijela je danas novu naredbu o kontroli rezultata ručnog i elektronskog brojanja glasova putem elektronskog skenera sa 11 biračkih mjesta u Novom Gradu i 22 biračka mjesta u Prijedoru na kojima se sprovodio pilot-projekat dva "Optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića".

Kako je saopćeno, naredba je donesena zbog razlike između ručnog i brojanja glasova utvrđenih optičkim skenerima na pojedinim biračkim mjestima na kojima su korišteni optički skeneri.

Razlike u brojanju

- Na osnovu utvrđene razlike ručnog brojanja i brojanja utvrđenih optičkim skenerima, u rezultatima elektronskog i ručnog brojanja, Centralna izborna komisija BiH je ocijenila da postoje činjenice koje opravdavaju kontrolu utvrđivanja stvarnog stanja rezultata glasanja između ručnog i elektronskog glasanja, a u interesu zaštite integriteta izbornog procesa.

Centralna izborna komisija BiH danas je imenovala osam koordinatora u ime Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, za koordiniranje i nadgledanje odgođenih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Fojnica, Kiseljak, Kreševo i Konjic, jer je ocijenila da je neophodno koordinirati i nadgledati odgođene izbore u navedenim općinama koji će se održati 20.10.2024. godine.

Dodatna mjera

U vezi s održavanjem odgođenih izbora u Fojnici, usvojena je Instrukcija o dodatnoj zaštiti glasačkih listića koja predviđa korištenje dodatnog štambilja na glasačkim listićima s oznakom “odgođeni izbori”. 

Ovu dodatnu mjeru Centralna izborna komisija uvodi jer su glasački listići već bili kod biračkih odbora, ali bez bilo kakve sumnje da je došlo do kompromitiranja izbornog materijala - saopćeno je iz CIK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.