TRAVNIK

Akademija povodom 30 godina reaktiviranja rada Elči Ibrahim-pašine medrese

Događaju je prisustvovao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović

S akademije povodom 30. godišnjice Elči Ibrahim-pašine medrese. Preporod.info

N. H. / Preporod.info

prije 4 sata 40 minuta

U Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku danas je održana akademija povodom 30 godina od reaktiviranja rada ove obrazovne ustanove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Događaju je prisustvovao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović koji je podsjetio na to da je obrazovanje stub i pokretač pozivinih procesa u društvu.

- Do danas je iz naših medresa izašlo blizu 15.000 učenika. Oni su na fakultetima koje su upisivali uglavnom bili ponajbolji studenti, kulturni i identitetski isprofilirani, s izgrađenim radnim navikama i humanim strijemljenjima - rekao je reisul-ulema Kavazović.

Podsjetio je da su alumnisti medresa zastupljeni u svim sferama društva - u nauci, biznisu, kulturi, politici, sportu i umjetnosti.

- Imamo velika očekivanja od njih i nadamo se da će oni dati svoj doprinos u boljem uređenju zemlje, boljoj administraciji i da će se efikasnije boriti protiv društvenih zala i negativnosti i da će svom, bosanskohercegovačkom narodu, vratiti nadu i u njemu pobuditi optimizam. To je jedan složen proces, zahtijeva posvećenost i vrijeme, i trebamo biti strpljivi i svoje dužnosti izvršavati na najbolji način, kako najbolje znamo - poručio je reisu-l-ulema.

Ova škola je osnovana 1706. godine, a njen osnivač je Elči Ibrahim-paša, jedan od vezira koji su stolovali u Travniku.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Medresi je zabranjen daljnji rad, a ponovo je osnovana 1994. godine.

- Znamo da su prethodni sistemi bili naklonjeni nečemu drugom, a ne vjerskim zajednicama, pa su neke džamije porušene, a vakufi oteti. Ova škola je bila zatvorena skoro 50 godina, pa je 8. oktobar 1994. godine kada smo ponovno pokrenuli njen rad izuzetno važan za nas kao vjernike, ali i za cijelu društvenu zajednicu - rekao je muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

Postojanje Medrese, ocijenio je muftija Adilović, je prilika za organizovanje i usmjeravanje mladih ljudi u skladu sa univerzalnim vjerskim principima.

- Ova kao i ostale medrese u okviru Islamske zajednice pružaju savremeni ogoj i obrazovanje. To se ogleda u tome što, uz vjerske znanosti, izučavaju sve one znanosti koje su u skladu sa aktuelnim vremenskim trenutkom. Uz sve to, ovdje je prisutan naš tradicionalni odgoj, pa zato ovdje vidite i djevojke pod hidžabom, što je sve češća slika u Travniku i širom Bosne i Hercegovine. Zbog toga smo sretni i molimo Allaha, dž.š., da našim školama podari hajr i da rade do Kijametskog dana - istakao je muftija Adilović.

Danas ova škola nudi pažljivo osmišljen nastavni plan i program koji se temelji na dugogodišnjem iskustvu i tradiciji, kao i na profesionalnom i savremenom pristupu, te niže brojne uspjehe.

- Smatram da su sve naše medrese, pa tako i Elči Ibrahim-pašina uspjele odgovoriti zahtjevima vremena. Od skromnih početaka 1994. godine, danas imamo modernu školu koja je opremljena svim potrebnim metodičko-didaktičkim sredstvima za izvođenje nastave - rekao je direktor ove škole dr. Kemal Avdagić.

Ovu školi trenutno pohađaju 444 učenika koji su raspoređeni u 20 odjeljenja, od kojih je 12 odjeljenja djevojaka, a 8 odjeljenja muškaraca.

- Mislim da su alimnisti najbolja reklama naše škole zbog toga što nakon mature studiraju na različitim fakultetima. Nakon 30 godina ih možemo pronaći na mnogim društvenim pozicijama, obnašaju misijske zadatke u džematima, prisutni su u našim obrazovnim institucijama, te preuzimaju bitne zadatke u društvu općenito - zaključio je direktor Avdagić.

U okviru protokola govorili su i mr. Nusret Abdibegović, koji se osvrnuo na rad ove škole u periodu obnove, te Tahir Lendo, predsjednik Vlade SBK koji je ukazao na važnost Medrese u procesu obrazovanja novih generacija.

Uručena je i vakufnama dr. Muharemu Omerdiću, te plakete za doprinos radu ove škole muftiji dr. Ahmedu Adiloviću i advokatu Adilu Lozi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.