OGROMNA KOLIČINA OTPADA

Počelo uklanjanje otpada u hidroakumulacijama na Neretvi

Brane su potpuno stabilne, a upravljanje sistemom hidroelektrana se odvija s ciljem potpune normalizacije procesa proizvodnje

Neretva - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
FENA

prije 5 sati 27 minuta

Poplave na području hidroelektrana na Neretvi su prouzrokovale značajna oštećenja na pomoćnim objektima i nanijele ogromne količine otpada u hidroakumulacije. Samo u hidroakumulaciji Grabovica su, prema procjeni, nanesene količine otpada oko 50.000 m3, s kontinuiranim prlivom novih količina, saopćila je Služba za komunikacije EPBiH.

U saopćenju se navodi da je, nakon što su stečeni uslovi, Elektroprivreda BiH angažovanjem raspoložive mehanizacije i ljudstva iz HE na Neretvi i uz pomoć Civilne zaštite, započela s uklanjanjem posljedica dotoka velikih bujičnih nanosa.

Također se dodaje da su zahvaljujući pojačanim mjerama i aktivnostima, te stručnosti i profesionalizmu zaposlenika, izbjegnuta veća oštećenja na glavnoj opremi u hidroelektranama Jablanica, Grabovica i Salakovac.

- Stanje u slivu Neretve se stabilizuje. Brane su potpuno stabilne, a upravljanje sistemom hidroelektrana se odvija s ciljem potpune normalizacije procesa proizvodnje.

S obzirom na najavljene padavine u narednom periodu, Elektroprivreda BiH je angažovala sve raspoložive kadrovske i tehničke kapacitete kako bi obezbijedila uslove za stabilan rad hidroelektrana i snabdijevanje električnom energijom - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.