USK

Najšarolikiji kanton: U Krajini (grado)načelnike imaju četiri stranke, a jedan je i nezavisni, evo kakva je situacija kod vijeća

Što se tiče Bihaća novi-stari gradonačelnik bit će Elvedin Sedić, koji je imao i podršku stranaka trojke

Horvat, Ogrešević i Musić. Facebook

prije 12 sati 29 minuta

Unsko-sanski kanton je jedan od rijetkih gdje niti jedna stranka ne preovladava.

Tako je u Velikoj Kladuši pobijedio nezavisni kandidat za načelnika, u Bihaću kandidat POMAK-a, u Cazinu NES, u Ključu SDA, u Bosanskoj Krupi SDP.

Što se tiče Bihaća novi-stari gradonačelnik bit će Elvedin Sedić, koji je imao i podršku stranaka trojke. On je dobio 11.670 glasova, a protukandidat iz SDA Rusmir Musa 6.302.

Pomak dominira u Bihaću

POMAK je dobio najviše glasova i za Gradsko vijeće, njih 27,61 posto, a prati ih SDA s 26,82 posto.

SDP je treća politička opcija u Bihaću s 12,34 posto glasova, a NES ima podršku 9,78 posto birača koji su izašli na izbore.

Parlamentarni su još NiP (6,51 posto), SBiH (4,99 posto) i lista Možemo bolje (4,44 posto). Interesantno je da DF i Naša stranka nisu prošli cenzus. U ovoj općini je izgledna koalicija POMAK-a, SDP-a i NiP-a.

Nezavisni kandidat Boris Horvat, koji je imao podršku probosanskih stranaka, novi je načelnik Velike Kladuše.

Ipak, Laburistička stranka je i dalje prva stranka za Općinsko vijeće s 34,34 posto podrške. No, ukoliko preostale stranke se udruže ne bi trebalo imati problema s pravljenjem većine. SDA je dobila podršku 19,09 posto glasova, SDP 14,48, NES 10,29, Naša stranka 6,24 i NiP 3,52 posto.

DNZ BiH imao je podršku 6,85 posto birača, Stranka krajiškog jedinstva BiH 4,01 posto.

U Cazinu je Nermin Ogrešević novi-stari gradonačelnik, a NES i dalje prva stranka u Gradskom vijeću i mogu da formiraju samostalno većinu.

NES je dobio 52,77 posto glasova za Gradsko vijeće, a na drugoj poziciji je SDA s 30,95 posto glasova. SDP ima 5,37 posto podrške birača, DF 4,57, a parlamentaran je i DF s 3,43 posto.

Interesantno je da u Bosanskoj Krupi je SDP dobio uvjerljivo načelničku poziciju, a što se tiče Općinskog vijeća tek su na trećoj poziciji.

Armin Halitović, novi-stari načelnik, imao je i podršku NES-a za ovu poziciju.

Što se tiče Općinskog vijeća SDA je uvjerljivo na prvoj poziciji s 39,18 posto glasova, a NES ima podršku 22,94 birača.

Za SDP je glasalo 17,74 posto birača, a NiP 9 posto. Parlamentarni su i DF (7,59 posto) i POMAK (3,55 posto).

U Bužimu se pobjednik znao već prije nekoliko mjeseci s obzirom da je Mersudin Nanić (SDA) bio jedini kandidat za načelnika. U ovoj općini SDA dominira i što se tiče općinskog vijeća s 40,18 posto podrške birača. Daleko iza njih na drugoj poziciji je NES s 18,22 posto, a za SBiH je glasalo 12,51 posto birača. 

SDP je imao podršku 9,88 birača, a Narodna lista Bužim 8,94 posto. Parlamentarni su i POMAK (4,21 posto) i SPU BiH (3,10).

U Bosanskom Petrovcu borba još uvijek nije okončana. Mahmut Jukić (SDA) ima 29 glasova prednosti u odnosu na kandidatkinju Bobanu Velagu Lipić (SNSD), a još uvijek nisu prebrojani glasovi putem mobilnih timova, pošte i iz DKP-a

SDA došla na vlast u Ključu

Što se tiče Općinskog vijeća SNSD je prva stranka s 36,04 posto podrške, a SDA ih prati s 34,40 posto.

Lista Za bolji Bosanski Petrovac ima podršku 19,78 posto birača, a parlamentarna je i Socijalistička partija s 3,14 posto podrške. Ipak, postoji šansa da nakon glasova pošte Socijalistička partija završi ispod cenzusa. 

SDA je uspjela da sačuva načelničku poziciju u Sanskom Mostu, iako su mijenjali aktuelnog načelnika. Mensur Seferović je dobio podršku čak 50,23 posto građana u konkurenciji dva protukandidata.

Što se tiče Općinskog vijeća, i tu je SDA uvjerljivo prva s 47,51 posto podrške, dok SDP BiH ima 22,35 posto.

Na trećoj poziciji bio je NES s 16,27 posto, a jedino je prag prešao još NiP s 4,41 posto. U ovoj općini će, sasvim sigurno SDA moći sama imati većinu, a da li će koalirati s nekim od stranaka ostaje da se vidi.

SDP je doživio veliki pad u Ključu, koji je dugo važio za njihovu utvrdu. Aktuelni načelnik Nedžad Zukanović je završio tek na trećoj poziciji iza Azhara Sejarića iz NiP, a novi načelnik je postao SDA-ov Jasmin Musić s 46,24 posto podrške birača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.