OBILNIJE PADAVINE

Agencija za vodno područje Jadranskog mora izdala novo upozorenje: Stanovništvo uz rijeke treba biti na oprezu

Mjerodavnim institucijama savjetuje se da prate situaciju i postupaju u skladu s ovlastima

Donja Jablanica nakon poplava. E. Tihak / Avaz

Dž. R.

prije 5 sati 53 minute

Agencija za vodno područje Jadranskog mora uputila je upozorenje vezano za najavljene obilnije padavine prognozirane za srijedu, 9. oktobra.

Porast vodostaja

Kako je saopćeno iz Agencije, uslijed prognoziranih padavina (između 30 i 60 litara padalina po metru kvadratnom) na većini hidroloških postaja na vodnom području Jadranskog mora prognozira se porast vodostaja, posebno na dijelu poplavnog područja TMT (Tihaljina, Mlade, Trebižat) te srednje i donje Neretve s pritocima.

Upozorenje se daje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima zbog mogućih pojava bujičnih potoka i klizišta, te obuhvaća općine i gradove: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg i Posušje.

Mjerodavnim institucijama savjetuje se da prate situaciju i postupaju u skladu s ovlastima, pridržavajući se Federalnog operativnog plana odbrane od poplava, a službama koje provode mjere zaštite, spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučamo dodatni oprez.

Nadležne službe Civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte na opasnost prilaska obalama uslijed mogućih povećanja dubina i brzine tečenja vode u rijekama, te pravovremeno dati obavijest sa uputama i smjernicama za ponašanje kako bi stanovništvo bilo u mogućnosti provesti mjere u cilju smanjenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja voda.

Veliko nevrijeme

Prošle sedmice veliko kišno nevrijeme izazvalo je poplave i klizišta u dijelovima Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a najteže su pogođeni Jablanica, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnica.

Prema podacima s meteoroloških postaja Agencije za vodno područje Jadranskog mora, na području Jablanice u 24 sata palo je čak 323 litre kiše po metru kvadratnom, u Konjicu 167 litara, u Drežnici 231 litar, u Jasenjanima 123 litre, u Mostar 29 litara te u Širokom Brijegu 87 litara.

U bujičnim poplavama i klizištima poginulo je više osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.