PONUDILA POMOĆ

Krišto posjetila Jablanicu i Konjic: Moramo podići glavu i biti usmjereni jedni na druge

Krišto je poručila da se čitavo bh. društvo treba angažovati na sanaciji posljedica ove prirodne katastrofe

Krišto u Jablanici. Fena

Meliha Smajkic

prije 2 dana

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač danas je, zajedno sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, ministrom unutrašnjih poslova HNK-a Marijom Marićem i načelnikom Štaba civilne zaštite HNK-a Eugenom Ćubelom, obišla pogođene prostore Jablanice i Konjica, gdje su se, na terenu, susreli sa načelnikom Općine Jablanica Damirom Šabanovićem i gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem.

Krišto je poručila da se čitavo bh. društvo treba angažovati na sanaciji posljedica ove prirodne katastrofe.

- U ovim najtežim trenucima moramo podići glavu i reći: moramo živjeti, moramo raditi, svi zajedno moramo biti usmjereni jedni na druge. Susjedne zemlje su nam ponudile pomoć i po tom pitanju koordiniramo stvari na terenu, a i ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su uz nas u ovim teškim trenucima – rekla je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, obećavši pomoć svih nivoa vlasti kako bi posljedice bujičnih poplava u Jablanici i Konjicu bile što prije otklonjene.

Premijerka Buhač i ovom je prilikom izrazila duboko saučešće porodicama nastradalih, ujedno i zahvalila svim službama i spasiocima koji su neprekidno na terenu gdje pomažu unesrećenima. Zahvalu je uputila i svim nivoima vlasti u BiH, kolegama premijerima kantonalnih vlada u FBiH, kao i državama iz okruženja, prije svih Vladi Republike Hrvatske koja je među prvima ponudila pomoć. Buhač je ponovila da je fokus Štaba civilne zaštite i Vlade HNK-a spašavanje ljudi i pružanje pomoći unesrećenima, ali i da će uslijediti ukupno zbrajanje štete i pomoć u obnovi Jablanice i Konjica.

- Tu računamo na više nivoe vlasti u BiH, ali i na njihovu pomoć u aktivisanju finansijske podrške iz evropskih fondova jer sanaciju ovog nivoa katastrofe nijedna lokalna vlasti nije u mogućnosti da sama iznese, tako ni HNK. Imamo čvrsta obećanja pomoći i sa državnog i entitetskog nivoa, te i ovom prilikom zahvaljujem gđi. Krišto što je sa nama – poručila je premijerka HNK-a.

Načelnik Općine Jablanica izjavio je da više nijedno naseljeno mjesto u općini Jablanica nije odsječeno. Velik broj mašina je angažovan na probijanju i čišćenju cesta u svim pravcima, ali je saobraćaj prioritetno otvoren za spasilačke službe. Iz Operativnog centra civilne zaštite Jablanica obavijestili su da je ukupno 67 osoba zatražilo ljekarsku pomoć u Domu zdravlja Jablanica, od kojih je njih četvero upućeno na dalje liječenje.

Na terenu u Donjoj Jablanici danas su i spasilačke ekipe iz Hrvatske koje, uz pomoć pasa tragača, pomažu u pretraživanju prostora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.