OTVORENO

Načelnik Ilidže Nermin Muzur za "Avaz": Stali smo ukraj divljoj gradnji

U tekućem mandatu izdali smo više od hiljadu odobrenja za gradnju, od kojih je svako bilo u skladu sa zakonom i planskim dokumentima

Muzur: Pozitivan ambijent. Facebook

prije 11 sati 46 minuta

a poziciju prvog čovjeka Ilidže na lokalnim izborima u nedjelju će se boriti aktuelni načelnik Nermin Muzur, koji ima podršku trojke, te Samir Lokvančić, kandidat SDA, uz podršku DF-a i SBiH.

Načelnik Ilidže Nermin Muzur za „Dnevni avaz“ kaže da je najveći uspjeh od preuzimanja funkcije to što su općinu uspjeli u potpunosti promijeniti - u svakom smislu.

Pozitivan primjer

- Ilidža je postala pozitivan primjer po infrastrukturnim projektima koji se realiziraju nakon više desetina godina, po društvenim sadržajima i manifestacijama koje smo organizirali. Sve to zajedno doprinijelo je da na Ilidži imamo jedan pozitivan ambijent - rekao je Muzur.

S obzirom na to da je protiv njegovog prethodnika Senaida Memića potvrđena optužnica zbog divlje gradnje, upitan da li se stalo ukraj divljoj gradnji, Muzur kaže:

- U tekućem mandatu izdali smo više od 1.000 odobrenja za gradnju, od kojih je svako bilo u skladu sa zakonom i planskim dokumentima. Neuporediva je situacija danas u odnosu na prethodni period kada je u pitanju gradnja.

On smatra da je trojka na Ilidži primjer uspješne saradnje te da su na prvo mjesto stavili građane općine i Strategiju razvoja, pa tek onda druge stvari.

- Vjerujemo da se naš pozitivan primjer može odraziti pozitivno i na druge lokalne zajednice, a tome najbolje svjedoči činjenica da smo tokom kampanje najviše puta spomenuti kao primjer dobre saradnje i dobrih rezultata - naglašava Muzur.

Ističe da je od preuzimanja funkcije mnogo projekata urađeno na Ilidži.

- Urađeni su veliki infrastrukturni projekti koji su na realizaciju čekali desetinama godina, kao što su tramvajska pruga za Hrasnicu, kanalizacioni kolektor Rakovica, Osnovna škola Stup, ratni put, sportska dvorana, izgradnja centralnog trga, Velikog parka i Stojčevca, izgradnja mosta u Pijačnoj ulici i drugi - rekao je Muzur.

Kapitalni projekti

Dodaje da je jedan od najvažnijih projekata obnova premjera i avionsko snimanje, što će rezultirati time da Ilidža postane najuređenija katastarska općina s identičnim podacima u katastru i zemljišnoj knjizi, a sve to će biti, u digitalnoj formi, dostupno građanima. Smatra da je to preduvjet za strateški i planski razvoj općine u bilo kojem smislu.

- Prioritet nam je završiti velike kapitalne projekte te realizirati sve ono što smo planirali Strategijom razvoja općine Ilidža za period 2022. – 2027. godina. Uradili smo mnogo posla, ali je i mnogo posla još pred nama - zaključio je Muzur.

Velike investicije

Poručuje da se, osim velikih kapitalnih investicija koje se realiziraju, u narednom periodu mogu očekivati i velike investicije privatnog sektora kada je u pitanju gradnja.

- Usvojili smo nove regulacione planove i stvorili sve zakonske preduvjete za velike investicije. Ova sinergija ulaganja javnog i privatnog sektora je najbolji garant da će Ilidža i u narednom periodu zadržati liderske pozicije - kazao je Muzur.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.