PUT MOSTAR - JABLANICA

"Avaz" kod Komadinovog vrela: Sve snage rade na osposobljavanju putne komunikacije, stigli i brojni zvaničnici

Šuta je naveo da se odvija koordinirana akcija s ciljem uspostavljanja putne komunikacije

Radovi u toku - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16
Meliha Smajkic

prije 7 sati 35 minuta

Iako su na terenu sve raspoložive snage s teškom mehanizacijom koje rade na uspostavljanju putne komunikacije između Mostara i Jablanice u mjestu Komadinovo vrelo, to do večeras neće biti moguće.

Potvrđeno nam je to na licu mjesta, gdje su bili Toni Kraljević, federalni ministar za finansije i zapovjednik Štaba civilne zaštite FBiH, Adil Šuta, komandant Štaba civilne zaštite HNK i ministar finansija HNK, ministrica prometa FBiH Andrijana Katić i premijerka HNK Marija Buhač.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Prema posljednjim informacijama s terena, 40 osoba se vode kao nestale na području Donje Jablanice, dok je, nažalost, broj smrtnih slučajeva 16, kako smo to ranije izvijestili.

- Prije svega želim uputiti iskrene izraze sućuti obiteljima čiji su članovi nastradali. Bojim se da te će brojke, nažalost, rasti. Ovdje vidimo prugu, ceste, sve će se to obnoviti, ali ljudski životi se nikada neće vratiti - rekao je Kraljević.

Naveo je da je od ranih jutarnjih sati u neprekidnom zasjedanju kako štab uprave civilne zaštite FBiH, tako i Vlade FBiH. Podsjetio je da je na prijedlog Štaba donesena odluka o proglašenju prirodne nesreće te da su na dispoziciji svi materijalni i ljudski resursi.

- Želim se zahvaliti svim sastavnicama Uprave CZ kao i kantonalne Uprave CZ, specijalističkom snagama Kantona Sarajevo, svom GSS-ovcima, policiji, volonterima. Svi na neki način ujedinjeni u bolu, tuzi, suosjećanju, ali nadasve u borbi za spašavanje ljudskih života - rekao je Kraljević.

Šuta je naveo da se odvija koordinirana akcija s ciljem uspostavljanja putne komunikacije.

- Prvenstveno nam je interes da spasimo ljudske živote i ova komunikacija nam je potrebna kako bismo ubrzali taj proces i kako bismo dostavili potrebnu pomoć. Trenutno se koriste čamci dok s druge strane pomoć Jablanici dolazi iz pravca Konjica. Aktivnosti se poduzimaju, situacija je složena i nezahvalno je govoriti o procjenama kakvo je stanje - rekao je Šuta.

Buhač je kazala da se inžinjerija uz pomoć čamaca s te lokacije zaputila dalje kako bi provjerili stanje na terenu.

- Dat ćemo sve od sebe da se što prije uspostavi ova putna komunikacija. Vojska radi s druge strane, rade se procjene da uspostavimo ovaj koridor - rekla je Buhač.

Na terenu su brojne spasilačke i medicinske ekipe, a kako je rekla Buhač, tu će biti do daljnjeg radi mjera predostrožnosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.