RAZGOVOR

Predsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković za "Avaz": BiH gubi 300 miliona eura

Pojašnjava da će ulazak u sistem trgovine karbonom biti neminovan od 1. januara 2026. godine te je da to veliki problem za BiH

Vuković: Pad izvoza struje. VTK BiH

Alen Bajramovic

jučer

Osim globalnih geopolitičkih dešavanja, najveći izazovi bh. ekonomije trenutno su odliv radne snage i potreba za dekarbonizacijom, kaže za „Avaz“ predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Vjekoslav Vuković.

Prerada hrane

Pojašnjava da će ulazak u sistem trgovine karbonom biti neminovan od 1. januara 2026. godine.

- Neulazak u taj sistem je nama gubitak od 300 miliona eura na razini godine izvoza. Posebno u oblasti čelika, svih metala, aluminija, mineralnog goriva, tekućeg vodika... Nakon toga i električna energija, industrije koje imaju veliku potrošnju struje, zatim drvo, prerada hrane i sve ostalo u tom lancu. Ukupno 75 velikih kompanija u BiH će biti pogođeno - dodaje Vuković.

Zabrinjava i veliki vanjskotrgovinski deficit, a Vuković naglašava da je on najvećim dijelom povezan s njemačkim tržištem, gdje je pad izvoza bh. kompanija gotovo 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Dosta smo pali i kad je u pitanju izvoz električne energije, za gotovo 350 miliona KM, pa u ukupnom padu od milijardu maraka učestvuje s više od trećine. Razloge u BiH ne trebamo, jer nemamo toliko razvijenu industriju, a nemamo ni berzu električne energije kako bismo mi diktirali tempo i cijene struje, pa, nažalost, moramo izlaziti na strane berze i raditi po drugim pravilima - ističe Vuković.

Pad izvoza

Komentirajući enorman rast prihoda u periodu velikog pada izvoza, Vuković kaže da je rast cijena uzrok činjenice da su „budžeti eksplodirali“.

- U tim skokovima ne treba praviti socijalnu kategoriju pa iz razlike „podijeliti nešto“. Višak sredstava treba biti investiran u kapitalne projekte i nešto što donosi novac. Imamo kapitalne infrastrukturne probleme u BiH, ali mi kupujemo socijalni mir. To je jednokratna mjera, a Kinezi su davno kazali - ako nekome date ribu, nahranili ste ga za jedan dan, ali ako ga naučite da peca, nahranili ste ga za čitav život - dodaje Vuković.

Iskoristiti šansu

Šansu vidi i u najavama da EU želi otvarati određene pogone na zapadnom Balkanu, a posebno u BiH, kao prvoj zemlji na granici EU.

- Ne treba širiti paniku. Imali smo posjetu dvije ogromne delegacije iz Turske, ljude koji žele da investiraju, ali i da rade s BiH. Rumunija otvara vrata za uvoz proizvoda iz BiH i traži nove aviolinije. Svaki dan imamo takve zahtjeve. Sajam u Tešnju je „eksplodirao“, novi sajam u Zenici, Mostar, Banja Luka... To govori o našem enormnom potencijalu. Postali smo tražen partner, a do nas je kako ćemo to iskoristiti - kaže Vuković.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.