VAŽAN KORAK

Položen kamen temeljac: Građani ZDK će dobiti najsavremeniji centar za kardiovaskularne bolesti

Ugovor za izgradnju Centra za kardiovaskularne bolesti svečano je potpisan početkom godine

Položen kamen temeljac. Zenit.ba

N. H.

jučer

Zeničko-dobojski kanton i Zenica bi do oktobra 2026. godine trebali dobiti moderan Centar za kardiovaskularne bolesti, jedan od najvećih i najboljih u zdravstvu na prostoru Federacije BiH.

Ugovor za izgradnju Centra za kardiovaskularne bolesti svečano je potpisan početkom godine.

Polaganje kamena temeljca je održano danas u krugu Kantonalne bolnice Zenica.

- Želim da se zahvalim odgovornim čelnicima na dosadašnjem i budućem razumijevanju i da ovaj današnji događaj shvate kao početni korak ka uređenju i vođenju zdravstvene politike i provođenja reformi iz oblasti zdravstva od interese za područje kantona - izjavio je Tarik Zulović, direktor Kantonalne bolnice Zenica, i uputio molbu svim nivoima vlasti da pruže podršku izgradnji nove bolnice.

- Imat ćemo nešto najmodernije i građani će imati besplatnu uslugu, jer će ovu uslugu plaćati Fond zdravstvenog osiguranja. Ovo treba građanima Zenice - izjavio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Tokom obraćanja prisutnima prof. dr. Mirsad Kacila u ime investitora se zahvalio svim strukturama vlasti, od Gradske uprave i gradonačelnika Kasumovića do premijera ZDK Nezira Pivića.

- U razgovorima koji sam obavio sa svima, nismo došli u poziciju da imamo niti jedan negativan komentar vezano za ovaj projekat. Ovo je bolnica koja će biti vezana ugovorom sa Federalnim zavodom zdravstvenog osiguranja i pacijenti će dolaziti sa zdravstvenom knjižicom. Bolnica bi tako trebala da pruža od 1.800 do 2.000 interventno kardioloških procedura u toku godine - rekao je dr. Kacila.

Ustanova bi trebala osigurati dodatni kvalitet usluga i procedura vezanih za kardiohirurgiju, kardiologiju, interventnu kardiologiju, TAVI, EVAR, TEVAR te zahvate na perifernim krvnim sudovima.

Zgrada Centra za kardiovaskularne bolesti će se graditi na oko 1.000 kvadratnih metara zemljišta u krugu Kantonalne bolnice Zenica, ali će imati ukupnu površinu od 3001,38 kvadratnih metara, te 2.703,96 kvadratnih metara korisne površine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.