REAKCIJE

Srebrenička majka Kada Hotić za "Avaz" o izjavi bahate SDA-ovke: Neka je sram i stid Kenelu Zuko!

Kenela neka se malo preispita o svojoj kulturi i obrazovanju ako misli da je neko bira, kaže Hotić

Kada Hotić i Kenela Zuko. Muftijstvo tuzlansko - Fena

Alen Bajramovic

prije 3 sata 58 minuta

Izjava federalne zastupnice Kenele Zuko na predizbornom skupu Stranke demokratske akcije (SDA) u Vogošći da su se „Bošnjaci Srebrenice, Bratunca, Vlasenice na volovskim kolima prevozili jer su im takvi bili putevi“, povrijedila je, naljutila, ali i ujedinila Srebreničane i Podrinjce, ali i ostatak države. Na ovakvo ponižavanje ljudi porijeklom iz istočne Bosne reagirali su brojni građani i zvaničnici.

56 članova porodice

Potpredsjednica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ Kada Hotić, Srebreničanka kojoj su u genocidu ubijeni sin, muž, braća i 56 članova uže i šire familije, heroina koja je dala ogroman doprinos širenju istine o genocidu, također je ogorčena.

Ona je u izjavi za „Dnevni avaz“ oštro odgovorila Keneli Zuko.

- Neka se ona malo raspita, neka vidi šta je Srebrenica, ko su Srebreničani, ovo što je rat učinio, to je druga stvar, a nju neka bude sram i stid! Ona nije za komentara - kaže Hotić.

Kenela Zuko: Glupa izjava. Facebook

Srebrenica je, podsjeća Hotić, prije rata bila četvrta općina po standardu u državi.

- Prema istraživanjima, Opština Srebrenica u odnosu na broj stanovnika imala je veći broj intelektualaca, visokoobrazovanih nego Sarajevo, a u Srebrenici nije bilo nezaposlenih. I živjelo se dobro. Da sam, bogdo, mogla ostati u onome životu. Imala bih muža, imala bih sina, imala bih penziju, imala bih ljepotu srebreničku. Lijepo je meni i ovdje, ali nije moje - ističe Hotić.

Mi smo borci

Naglašava da je, zahvaljujući snazi srebreničkih majki, istina o genocidu stigla u svaki dio svijeta.

- Mi znamo da ovdje ratna politika i dalje igra ulogu, da Srebrenica propada, ali mi preživjele žene smo borci. I u mojim osamdesetim ja još pričam, i to dobro pričam, i s visokim predstavnikom, i s generalnim sekretarom UN-a, i sa čitavim svijetom. I uvažavaju nas. Kenela neka se malo preispita o svojoj kulturi i obrazovanju ako misli da je neko bira. Ne dijeli se narod po siromaštvu ili bogatstvu, nego po ljudskosti. Ja nju neću uvrijediti, to je njena kultura - poručuje Kada Hotić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.