POLITIČKA UBISTVA

Iz Tužilaštva BiH o krivičnoj prijavi protiv Izetbegovića, Ademovića, Mehmedagića, Herende i dr.: Predmet je u radu

Ovdje se radi o složenom predmetu koji će obuhvatiti 5-6 do sada nerazjašnjenih zločina protiv najviših policijskih rukovodilaca, kaže Garaplija

Edin Garaplija. Avaz

prije 5 sati 45 minuta

Poštovani, predmet je u radu. Više informacija u ovom trenutku ne možemo davati. Ovo je odgovor Tužilaštva BiH na upit “Dnevnog avaza” o predmetu formiranom po krivičnoj prijavi za organizirani kriminal i politička ubistva koju je podnio Edin Garaplija protiv Bakira Izetbegovića, Kemala Ademovića, Osmana Mehmedagića, Nedžada Herende i još dva pripadnika bivšeg SDB-a i AID-a.

Garaplija kaže da se predmeti u fazi istrage i vođenja tužilačkog ili sudskog postupka, prema pravilu, ne komentarišu.

Složeni predmet

- Mogu potvrditi da su od nadležnih agencija počela saslušanja s liste od pedeset svjedoka po predmetnoj prijavi. Ovdje se radi o složenom predmetu koji će obuhvatiti 5-6 do sada nerazjašnjenih zločina protiv najviših policijskih rukovodilaca i ratnih komandanata, te ratne zločine nad zarobljenicima i civilima od prije 30-ak godina. Kako ovi zločini ne zastarijevaju, te su dugo i jalovo vođene pojedinačne istrage ovih zločina koje su u principu završavane bez sudskog epiloga, pozdravljam napore tužitelja i istražitelja da se integrisanim pristupom dođe do počinilaca i njihovih nalogodavaca. Za uspješnost ove istrage neophodne su odlučne akcije domaćih organa, ali i saradnja s međunarodnom zajednicom kroz podršku nadležnih agencija iz EU i SAD. Zakon predviđa određene mjere kada su u pitanju uznemirenje javnosti, utjecaj na svjedoke i onemogućenje bjekstva. U ovom slučaju su se potvrdila bar dva od ova tri uslova i ja lično, ali i javnost očekujemo od nadležnih primjenu zakona i dokaz da je pravna država jača od "duboke" – rekao je Garaplija.

Edin Garaplija je bivši pripadnik tajne službe, načelnik Podcentra za tajna praćenja Službe državne bezbjednosti.

U krivičnoj prijavi navodi se da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druge NN osobe pristupile 1996. godine grupi za organizirani kriminal.

Zajedno su djelovali s ciljem činjenja više krivičnih djela, planiranja, izvršenja i pomaganja nepoznatim izvršiocima, propuštanja i nečinjenja, iako su bili obavezni da u skladu sa svojim službenim dužnostima, kao vršioci visokih izvršnih i zakonodavnih funkcija u organima i tijelima BiH, provedu radnje s ciljem prijavljivanja i rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela.

Prikrivanje krivičnih djela

Dalje, u krivičnoj prijavi se navodi da su samim tim izvršili prikrivanje krivičnih djela terorizma i ubistava vršilaca najviših sigurnosnih funkcija u Federaciji BiH, a koja su činili pripadnici tajne jedinice za likvidacije „Ševe“ i druge NN osobe, i to:

- Nedžada Ugljena, zamjenika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) BiH, ubijenog 1996. godine;

- Joze Leutara, zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH, ubijenog 1999. godine;

- Ramiza Delalića, ratnog komandanta 9. brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH, ubijenog 2007. godine;

- Ismeta Bajramovića, ratnog komandanta Vojne policije Armije RBiH, i drugih NN osoba na komandnim i rukovodnim funkcijama u periodu od 1992. do danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.